„Šiandien atveriamas naujas puslapis, - sveikinimo kalbą pradėjo ministras pirmininkas. - Kiekviena šalis keliauja skirtingais tempais, bet tikiu, kad bus pasiekiama norimų rezultatų“.

A. Butkevičius džiaugėsi, kad Lietuva kitais metais galės minėti 10 metų narystės ES šventę, o kartu pažadėjo, kad Lietuva mielai savo patirtimi pasidalys su Rytų partnerystės susitikime dalyvaujančiomis šalimis.

Pasak jo, Lietuvai jau pavyko suprasti, kad sveikam verslo klimatui svarbiausia demokratiška, orientuota į tvarumą ir stabili aplinka.

„Šis forumas padės padidinti bendradarbiavimą tarp šalių ir stiprinti ryšius“, - kalbėjo politikas.

Europos komisaras ES plėtros ir kaiminystės klausimams Štefanas Fule pabrėžė, kad pasiūlymas Ukrainai pasirašyti asociacijos su ES sutartį vis dar guli ant stalo ir laukiama tik Ukrainos pasirengimo ją pasirašyti.

„Pabrėžiant verslo forumo svarbą, jis turi virsti nuolat veikiančia platforma pokyčiams. Verslo bendruomenė turi veikti ryžtingai ir veiksmingai, kad sukurtų ateities galimybes ir darbus Europoje“, - kalbėjo jis.

Rytų partnerystės forumas vyks visą penktadienį. Renginyje dalyvauja Europos komisaras ES plėtros ir kaiminystės klausimais, Europos investicinio banko vadovai, Ukrainos, Gruzijos, Moldovos, Azerbaidžano, Armėnijos, Baltarusijos aukšti vadovai.

Į Rytų partnerystės forumą Vilniuje atvykęs Ukrainos premjero pavaduotojas Sergejus Arbuzovas teigia, kad Ukraina neatsisako pasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga. Tačiau reikia laiko aptarti dar neišspręstiems klausimams.

„Ukrainiečiams reikia Europos. Daug padarėme, kad šiandien būtume čia. Šiandien dirbsime ir tikime sėkminga pabaiga“, - kalbėjo svečias.

Paklaustas, kada Ukraina galėtų būti pasiruošusi pasirašyti laisvos prekybos sutartį, S. Arbuzovas sakė: „Su komisaru Štefanu Fule jau esame apsvarstę svarbiausias temas ir šiandien tęsime diskusiją, kad mūsų tikslai būtų aiškūs [...] Niekas nesakė, kad bus lengva, kad viskas praeis nepastebėtai, todėl planuojame šiandien klausimus, kurių sprendimas įmanomas“.

Diskusijoje dalyvaujantis ekonomikos viceministas Andžejus Dycha teigė, kad tiek Lenkijai, tiek ES Ukraina, Baltarusija ir kitos Rytų partnerystės šalys yra pačios perspektyviausios ir turi daugiausia potencialo.

„Nežinau, ar ES yra pati gražiausia moteris, bet kol kas daug žadanti. Santuoka su ES gali būti ir galima susilaukti gražių vaikų“, - vylėsi lenkų svečias. Pasak jo, šios santuokos vaikais galėtų tapti ekonomikos stabilumas ir augimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)