Vilniuje dirbanti rusų kalbos mokytoja Veronika Tretjakova pasakojo, kad prieš keletą metų pradėjusi mokyti rusų kalbos turėjo pavienius mokinius. Dabar į kalbos kursus jau surenkamos pilnos grupės.

„Dauguma jaunimo. Dažniausiai dirbantys logistikoje, kur reikia daug su Rusija bendrauti, bet ateina ir iš buhalterijos srities žmonių“, - teigė mokytoja.

Net ir „nulinukai“ supranta rusų kalbą

Moteris taip pat pastebėjo, kad rusų kalbos kursus dažnai renkasi jaunimas, planuojantis emigruoti.

„Labai daug kas ateina, kas planuoja išvažiuoti į užsienį – į Graikiją ar į Angliją. Jie nori pagerinti rusų kalbos žinias, nes užsienyje tai gali būti didelis pliusas. Jei žmogus gerai kalba angliškai, tai dar stengiasi ir rusiškai suprasti“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak V. Tretjakovos, į kursus susirenka įvairių lygių rusų kalbą mokantis jaunimas, tačiau visi bent minimalias žinias turi.

„Nėra taip, kad į nulines grupes ateina žmonės, kurie nėra girdėję nei vieno rusiško žodžio. Dažniausiai yra kažką girdėję, paprastus žodžius supranta, bet to neužtenka – nežino kirilicos, nemoka kalbėti. Tačiau dažniausiai paprastus dalykus supranta“, - savo pastebėjimais apie rusų kalbą pradedančius mokytis žmones dalijosi pašnekovė.

Už rusų kalbos pamokas, kurias veda V. Tretjakova, grupėje prašoma po 9 Lt už valandą.

Panaršius internete galima sužinoti ir individualių pamokų kainas, pasiryžus investuoti į rusų kalbą. Štai sostinės Žvėryno rajone įsikūrusioje privačioje kalbų mokykloje valanda privataus darbo su mokytojų rusų kalba kainuos 30 Lt, grupėje – 30 Lt už pusantros valandos.

Internete gausu ir individualių skelbimų, kur savo rusų kalbos žiniomis mokytojai nori pasidalyti kad ir namų aplinkoje. Kaune ar Klaipėdoje galima rasti pamokų už 15 Lt/val.

Trūksta vadovėlių suaugusiems

Internetas gali pasitarnauti ir nusprendus mokytis rusų kalbos savo jėgomis. Portaluose, kuriuose gyventojai prekiauja naudotomis knygomis, rusų kalbos mokyklinių žodynų, vadovėlių ar gramatikos lentelių galima rasti nuo 3 Lt.

Tačiau knygynuose gali būti sunkiau rasti norimą literatūrą rusų kalbai mokytis.

Sostinėje įsikūrusio knygyno „Akademinė knyga“ vedėja Veronika Galvelienė sakė, kad vadovėliai jos knygyne neparduodami, tačiau moteris pastebėjo, kad per pastaruosius dvejus metus užsuka vis daugiau studijas baigusių jaunuolių, kurie teiraujasi medžiagos rusų kalbai mokytis.

„Poreikis tikrai atsiranda. Anksčiau lyg jis buvo ir apmiręs, bet dabar vėl auga“, - teigė pašnekovė.

V. Galvelienė taip pat pabrėžė, kad reikėtų ir naujo gero suaugusiems skirto rusų kalbos vadovėlio, parašyto Lietuvoje.

Tuo metu knygynų „Vaga“ pardavimų ir rinkodaros vadovė Asta Mikelionytė teigė nepastebinti augančio susidomėjimo rusų kalba. Ši kalba buvo populiari visą laiką, tačiau anglų kalbos nurungti niekada jai nepavyko.

„Metodinė literatūra visada buvo perkama, mokyklose dar iki dabar mokomasi rusų kalbos. Todėl spartaus padaugėjimo, kad klaustų rusų kalbos vadovėlių, kol kas nepastebėjome“, - sakė ji.

Knygyno atstovė tikino, kad ir toliau populiariausia užsienio kalbų srityje išlieka anglų kalba.

„Gal pastaruoju metu pastebime didesnį poreikį ispanų, italų, prancūzų kalbų. Šių kalbų mokamosios medžiagos daugėja“, - teigė ji.

Už kalbų kursus sumokėtų ir darbdavys, bet ne už rusų

Rita Karavaitienė
Personalo paieškos portalo „CV-Online“ marketingo skyriaus vadovė Rita Karavaitienė sakė nepastebinti, kad darbdaviai internete talpintų vis daugiau darbo skelbimų su reikalavimu mokėti rusų kalbą.

Pasak jos, rusų kalba visuomet buvo įrašoma į darbo reikalavimus ir darbdavių suvokiama kaip savaime suprantamas dalykas.

„Toks reikalavimas nėra dažnesnis. Tiesiog į darbo rinką ateina jaunoji karta, kuri nemoka rusų kalbos ir susidaro tokia problema, kad ir anksčiau skelbimuose automatiškai rašydavo (rusų kalbą – DELFI), kaip ir aukštąjį išsilavinimą, anglų kalbą, tačiau dabar jau nebėra tiek daug jaunų žmonių, kurie mokėtų rusų kalbą, o reikalavimas buvo visada“, - kalbėjo pašnekovė.

Darbo rinkos specialistė teigė, kad su rusų kalbos stygiumi susiduria dažniausiai jaunimas iki 30 metų.

R. Karavatienė pasakojo, kad iš darbo skelbimų matyti, jog itin dideliu privalumu rusų kalba tampa prekybos, aptarnavimo, logistikos sektoriuose.

„Ten daugiausia dirba jaunimas, studentai. Prekybos ir aptarnavimo sferose tai būna dažniausiai jų pirmas darbas. Todėl tai (rusų kalbos nežinojimas – DELFI) automatiškai tampa problema. Jie suprasti rusų kalbą gali, o atsakyti jau ne“, - šnekėjo „CV-Online“ atstovė.

Pasak specialistės, visgi populiariausios kalbos darbo skelbimuose ir toliau išlieka anglų ir rusų, nors pasitaiko ir kitų kalbų reikalavimo.

„Skandinavų, italų, prancūzų, bet tai būna daugiau pavieniai skelbimai. Gal šiek tiek dažnesnė lenkų kalba, ypač transporto įmonėse, - tęsė pašnekovė. - Būna įmonės, kurios ieško specialistų dar nemokančių kalbos, bet pasiryžusių išmokti. Kursai trunka apie šešis mėnesius ir darbdavys apmoka visas išlaidas, kad gautų tą specialistą, nes supranta, kad specialistą rasti su specifine kalba nėra lengva“.

Tačiau kartu pašnekovė pripažino, kad dėl rusų kalbos darbdaviai nesivargintų: „Rusų kalba turi tokį šleifą, kad žmogus privalo ją mokėti“.

Rusų mokosi ir užsieniečiai

Pasirodo, kad į rusų kalbos kursus renkasi ne tik jaunimas, kuris mokykloje nekrimto šios kalbos mokslų, bet ir Lietuvoje besikuriantys verslininkai iš Vakarų. Taip pat kalbų mokyklos „Lingua Perfecta“ direktorė Laura Montvilaitė pastebi, kad į Lietuvą atvyksta užsieniečiai specialiai mokytis rusų kalbos: „Jie būna įsitikinę, kad visi čia moka rusiškai. O Europos Sąjungoje jiems šios kalbos išmokti lengviau“.

Pasak pašnekovės, jos vadovaujamoje kalbos mokykloje visgi didžioji dalis rusų kalbos mokinių – jaunimas.

„Pagrindinė auditorija yra ta, kuri pradeda dirbti, kuri baigė mokslus. 23-24 m. žmonės ir dažniausiai ateina mokytis“, - kalbėjo L. Montvilaitė.

Kaip teigė kalbų specialistė, pagrindinė priežastis, kodėl mokomasi rusų kalbos – darbas. Vieni jau dirbantys, o kiti mokosi šios kalbos dėl įsidarbinimo.

„Sako, kad jei mokėtų rusų kalbą, būtų daug perspektyvesni specialistai“, - komentavo pašnekovė.

Visgi kalbos mokykla sulaukia ir klientų apie 30-40 m. Tačiau jie rusų kalba dažniausiai jau gerai kalba ir supranta, tačiau nori pasimokyti rašytinės kalbos, gramatikos arba specifinės kalbos niuansų, pavyzdžiui, finansinių terminų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (454)