Pasak Lietuvos veterinarijos tarnybos atstovės spaudai Jurgitos Savickaitės, atvyksta vienas Rusijos atstovas.

„Mūsų specialistai į Lietuvą vyks trečiadienį, kad drauge su kolegomis iš Europos Sąjungos įvertintų vykdomas profilaktines priemones afrikinio kiaulių maro plitimui išvengti“, - agentūrai „Interfax“ pranešė „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas.

Jo žodžiais, dėl šio vizito pirmadienį susitarta su Europos Komisijos sveikatos ir vartotojų generaliniu direktoratu.

„Iš tiesų atvyksta 1 ekspertas, tačiau jis ne kaip auditorius, o kaip ekspertas, dalyvausiantis pokalbiuose kartu su Europos Komisija. Mes bendrai kalbėsime apie situaciją Lietuvoje, o Rusija taip pat turi patirties kovoje su maru“, - BNS sakė J.Savickaitė.

Teigia, kad maras Lietuvoje jau 4-5 mėnesius

Lietuva nesutinka su Rusijos veterinarijos tarnybos „Rosselchoznadzor“ teiginiais, kad Lietuvoje afrikinis kiaulių maras pasirodė prieš 4-5 mėnesius. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, vos tik užkratas buvo aptiktas, apie jį iš karto buvo pranešta.

„Stebėsena buvo vykdoma intensyviai ir visi rezultatai buvo neigiami, o kai buvo gauti teigiami afrikinio kiaulių maro rezultatai, apie tai buvo iš karto pranešta“, - komentare BNS teigė Veterinarijos tarnyba.

Tuo tarpu Rusijos veterinarijos tarnybos vadovas teigia, kad maras Lietuvą pasiekė prieš 4-5 mėnesius.

„Mūsų duomenimis, afrikinis kiaulių maras Lietuvoje pasirodė prieš 4-5 mėnesius, ir mes norime sužinoti, kodėl per tiek laiko nepavyko nustatyti, dėl ko gaišta šernai, dabar jau išplatinę šią ligą po visą šalį“, - naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė Rusijos veterinarijos tarnybos „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas.

Jo žodžiais, „Rosselchoznadzor“ taip pat laukia iš Europos Komisijos ataskaitos apie pastaruosius 3-4 mėnesius vykdytą šernų populiacijos monitoringą - Rusiją labiausiai domina duomenys iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Čekijos, Vokietijos, Slovakijos, Vengrijos, Rumunijos, Suomijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)