JAV dolerio kursas pasiekė 62,86 rublius, o tai 1 rubliu ir 14 kapeikų daugiau nei praėjusios savaitės pabaigoje. Liepos 28 d. JAV dolerio kursas siekė 61,72 rublių, rašo newsru.com.

Rugpjūčio 4 d. Rusijos bankas nustatė oficialų 68,577 rublių euro kursą, o tai 2,5768 rublių viršija ankstesnį kursą. Oficialus Rusijos rublio kursas išaugo 2,1210 rublių ir siekia 62,4677 rublių.

Ekspertai teigia, kad rublio kurso smukimas susijęs tiek su užsitęsusiu naftos kainų mažėjimu, tiek ir su Rusijos centrinio banko sprendimu bazinę palūkanų normą mažinti iki 11 proc.

Liepos 28 d. Rusijos bankas pranešė priėmęs sprendimą nuo rugpjūčio 3 d. sumažinti bazinę palūkanų normą iki 11 proc., nepaisant vis dar išliekančios aukštos infliacijos keliamos rizikos. Rusijos centrinio banko specialistų manymu, šiuo metu ekonomikos „persišaldymo“ rizika didesnė, todėl bazinė palūkanų norma turėtų būti pakelta.

Centrinis bankas pranešė liepos mėn. įsigijęs 3,76 mlrd. JAV dolerių rezervų papildymui. Birželio mėn. buvo įsigyta 3,831 mlrd. JAV dolerių, gegužės mėn. – 2,531 mlrd. JAV dolerių. Taigi gegužės ir birželio mėn. Rusijos bankas įsigijo 10,122 mlrd. JAV dolerių, o nuo liepos 28 d. padidinto rublio volatilumo kontekste Rusijos bankas pirkimus laikinai sustabdė.

Nafta rugpjūčio 3 d. pigo dėl prognozuojamo gavybos apimčių didinimo Irane po to, kai buvo panaikintos šiai šaliai taikytos sankcijos. Be to, nafta pinga ir dėl naujų gaunamų signalų, liudijančių apie Kinijos ekonomikos silpnėjimą. Irano naujienų agentūra IRNA, remdamasi Irano naftos pramonės ministro Bijano Namdaro Zanganeh‘o pranešimu, informuoja, kad Iranas galės padidinti naftos gavybą 500 tūkst. barelių per parą praėjus vos savaitei po sankcijų panaikinimo, o po mėnesio šias apimtis galima bus didinti net 1 mln. barelių per parą.

Rugsėjo mėn. „Brent“ rūšies naftos ateities sandoriai Londone biržoje „ICE Futures“ smuko iki 51,49 JAV dolerių už barelį. Liepos 28 d. pabaigoje ateities sandorių vertė smuko 2,06 proc. iki 52,21 JAV dolerių už barelį. WTI rūšies naftos rugsėjo mėn. ateities sandorių vertė Niujorko biržoje smuko 0,76 proc. iki 46,76 JAV dolerių už barelį. Praėjusios sesijos pabaigoje ateities sandorių vertė sumažėjo 2,89 proc. iki 47,12 JAV dolerių už barelį.

RBK, remdamasi vyriausiojo analitiko iš „Alfa Bank“ Geldo Sojunovo pranešimu, informuoja, kad rublio kurso smukimas fiksuojamas todėl, kad „Brent“ rūšies naftos kaina iki praėjusios savaitės pabaigos sumažėjo 1,8 proc. ir pasiekė vasario mėn. fiksuotą minimumą. 

Remiantis kasmetine Tarptautinės energetikos agentūros ataskaita, peržiūrėtos tiek pasaulinės naftos paklausos prognozės iki šių metų pabaigos, tiek ir ateinančių metų prognozės. Paklausos mažėjimas fiksuojamas tiek Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, tiek ir Europoje, o tai susiję su daugybe ekonominių problemų.

Be to, dėl vis dar išliekančios perteklinės naftos pasiūlos pasaulyje ženkliai papildomi komerciniai ir valstybiniai šalių – pagrindinių „juodojo aukso“ vartotojų Vakaruose ir Kinijoje – rezervai.

Energetikos politikos instituto generalinis direktorius, buvęs energetikos ministro pavaduotojas Vladimiras Milovas mano, kad jei naftos kaina smuks ir toliau, bėdų išvengti nepavyks. Kadangi šiuo metu išgaunami dideli naftos kiekiai, žemiau 50 JAV dolerių padalos smukusios kainos rinka neištvers. Gavybos projektus tokiu atveju anksčiau ar vėliau teks uždaryti.

„Jei kaina smuks žemiau 50 JAV dolerių ribos, po kurio laiko neišvengiamai sumažės gavybos apimtys, o tada kaina ir vėl pasieks 60 JAV dolerių už barelį. Turime pagrindo manyti, kad būtent tokia kaina tinka gamintojams ir yra jiems patogi“, - patikino V. Milovas.

Kaip naujienų agentūrai ITAR-TASS sakė ekspertas iš Rusijos finansų ministerijos Mokesčių ir muitinės tarifų politikos departamento Aleksandras Sakovičius, 2015 m. liepos mėn. „Urals“ rūšies rusiškos naftos kaina siekė vos 55,51 JAV dolerių, nors dar birželio mėn. šios rūšies naftos barelis kainavo 61,35 JAV dolerių. Taigi per mėnesį nafta atpigo 9,8 proc. Lyginant su 2014 m. liepos mėn., kai naftos barelio kaina siekė 105,4 JAV dolerių, „Urals“ rūšies natos barelio kainos vidurkis šių metų liepos mėn. sumažėjo 47,3 proc.

Lyginant su tuo pačiu 2014 m. periodu, „Urals“ rūšies naftos kaina per pirmuosius septynis 2015 m. mėnesius susitraukė beveik dvigubai iki 56,76 JAV dorelių. 2014 m. „Urals“ rūšies naftos barelio kainos vidurkis sausio-liepos mėn. siekė 106,99 JAV dolerių už barelį. 2014 m. duomenimis, „Urals“ rūšies naftos barelio kainos vidurkis siekė 97,60 JAV dolerių už barelį.

2015 m. Rusijos federaliniame biudžete numatyta 50 JAV dolerių naftos barelio kaina.

Tiesa, praėjusios savaitės pabaigoje Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) generalinis sekretorius Abdulla al Badris pareiškė tikintis, kad 2016 m. naftos kainos ilgalaikėje perspektyvoje stabilizuosis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (408)