Tai lėmė ir augantis griežtesnių sankcijų Rusijai taikymo pavojus dėl krizės Ukrainoje. Karinio konflikto draskoma valstybė pranešė, kad jau yra įvykęs faktinis Rusijos įsiveržimas į šalį.

Rusijos nacionalinės valiutos vertė sumažėjo 1,5 proc., iki 36,7247 už vieną JAV dolerį, o tai žemiausias rodiklis nuo 1993 m. liepos, rašo businessweek.com.

„The Micex Index“ (INDEXCF) nukrito 1,7 proc., iki 1423,78. Rusijos obligacijų pelningumas nuo šių metų kovo pasiekė aukščiausių rodiklių, o akcijų ir valiutos vertė visoje Rytų Europoje krito.

„Per pastarąsias pora dienų situacija pablogėjo, į tai sureagavo taip pat ir rinkos“, - naujienų agentūrą  „Bloomberg" telefonu informavo vyriausiasis besivystančių rinkų analitikas iš Danijos banko „Danske BankLarsas Christensenas.

„Tikėtina, kad judame naujojo sankcijų paketo parengimo link“, - pridūrė jis.

Ekspertai teigia, kad toks pokytis susidarė dėl krizės Ukrainoje.

Tiesa, jie įsitikinę, kad nors truputį smukus geopolitinei įtampai, kursas galėtų vėl kisti rublio naudai, tačiau žemiau kaip 30 rublių JAV dolerio kaina tikrai nenukris. Čikagos finansų biržoje, kur šios valiutos atžvilgiu vykdomi ateities sandoriai, prognozuojama, kad 2015 metais JAV dolerio kursas gali pasiekti 41 rublį, o 2019 metais - 51 rublį.

„Viskas priklausys nuo geopolitikos, makroekonominiai rodikliai dabar rublio dinamikai įtakos turi mažai, - teigia ING vyresnysis Rusijos ir Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) regiono analitikas Dmitrijus Polevojus. - Vakarykštis Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pareiškimas apie  įvestus Rusijos dalinius į Ukrainą tapo signalu pardavinėti rublį. Kaip ilgai matysime geopolitinių veiksnių įtaką, sunku pasakyti".

Panašią nuomonę išsako ir „Bank of America Merrill Lynch" ekonomistas Vladimiras Osakovskis: rublio susilpnėjimas susijęs su konflikto Ukrainoje dinamika. Mažinant eskalaciją galime laukti JAV dolerio bei rublio kurso mažėjimo, mano jis.

Daugelis analitikų mano, kad šių metų pabaigoje rublio vertė kiek pakils. ING prognozuoja, kad JAV dolerio kaina sieks 36,4 rublio, „Deutsche Bank" laukia 35-37 rublius sieksiančio rodiklio, „BofA Merrill Lynch" - 36 rublius, o bankas „Renaissance Capital" mano, kad vieno JAV dolerio vertė sudarys 35,5 rublius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)