Praėjusią savaitę naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad tūkstančiai Krymo gyventojų atsisako padengti Ukrainos bankams turimus įsiskolinimus, o tai gali būti susiję su Rusijos prezidento Vladimiro Putino šių metų balandžio mėn. vienam Krymo gyventojui pateiktu atsakymu į klausimą dėl iš banko paimtos paskolos automobilio įsigijimui. „Naudokitės automobiliu ir dėl nieko nesirūpinkite“, - štai toks buvo V. Putino atsakymas.

Vėliau, kaip praneša „The Moscow Times“, V. Putino spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad jis turėjo galvoje bankų skyrius, kuriems po Rusijos įvykdyto Krymo užėmimo šių metų kovo mėn. veiklą teko nutraukti – dabar su šiais bankais atsiskaityti yra sudėtinga.

Rusijos centrinio banko vadovo pavaduotojas Michailas Suchovas lapkričio 24 d. kalbėjo, kad Krymo gyventojų įsiskolinimai Ukrainos bankams galiausiai turės būti padengti.

„Dengti paskolas ar jų nedengti – tai kiekvieno asmens atsakomybės klausimas, tačiau anksčiau ar vėliau jiems teks sumokėti“, - lankydamasis Kryme kalbėjo M. Suchovas.

„Kai tik santykiai tarp Ukrainos ir Rusijos pagerės, bankai taps tarpininkaujančia grandimi tarp skolintojo bei paskolos gavėjo ir perims įsiskolinimų padengimo procesą“, - patikino jis.
M. Suchovas pakartojo, kad Krymo gyventojai šiuo metu galėtų turimus įsiskolinimus dengti Rusijos bankui, tačiau įsiskolinimų grąžinimo Ukrainos bankams mechanizmas vis dar nėra nustatytas.

Rusija paskubėjo išvyti Ukrainos bankų skyrius iš užimto Krymo: jie buvo priversti užsidaryti, Ukrainos nacionalinė valiuta buvo uždrausta, o šiame regione esatys bankų skyriai pakeisti vos per naktį.

Didžiųjų Ukrainos bankų teigimu, dauguma Krymo gyventojų ir verslo subjektų turimų paskolų šiuo metu nedengiamos.

Ukrainos centrinio banko pateiktais duomenimis, bendra Ukrainos bankų Krymo įmonėms ir fiziniams asmenims suteiktų paskolų suma Rusijai užėmus šį regioną siekė apie 1,8 mlrd. JAV dolerių (apie 5 mlrd. litų).

Dėl blogų paskolų bangos Kryme Ukrainos bankams tapo sudėtinga atsiskaityti su Kryme gyvenančiais indėlininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (480)