Kaip pavyzdį agentūra pateikia „telekomo milijardierių“ Vladimirą Evtušenkovą, vadovaujantį finansų korporacijai „Sistema“. Viena iš jo bendrovių gamina bankų korteles su mikroschemomis.

Įvedus sankcijas Rusijos bankams, jų paklausa gali smarkiai išaugti. Rusija trokšta aktyviai plėtoti savo pačios standarto mokėjimo korteles, nes siekia nepriklausomybės nuo „Visa“ bei „MasterCard“, kurios, kaip pareiškė Kremliuje, „išdavė“ savo klientus Rusijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino įstatymų leidėjus priimti įstatymą, kuriuo būtų sukurta nacionalinė mokėjimo kortelių sistema. Visi valstybinių įstaigų tarnautojai, kurių, agentūros duomenimis, Rusijoje yra daugiau kaip 20 mln., galėtų gauti atlyginimus per tokias rusiškas korteles. Bankai taip pat galėtų siūlyti šias korteles ir likusiems piliečiams.

Tai gera žinia V. Evtušenkovui: rusiškų mokėjimo kortelių paklausa augs. V. Evtušenkovo gamykla „Mikron“ Maskvoje gaus didžiąją dalį užsakymų. Netgi be sankcijų Rusijos valdžia gali atiduoti pirmenybę savo šalies gamintojui dėl atsargumo, kad kortelės su užsienietiškomis mikroschemomis nebūtų naudojamos šnipinėjimui.

Priminsime, kad elektronikos koncernas, priklausantis „Sistemai“, ir Vokietijos bendrovė „Infineon“ (anksčiau – mokroelektornikos koncerno „Siemens“ padalinys) dar 2005 metais susitarė Rusijoje pradėti mikroschemų modulių plastikinėms kortelėms gamybą.

2010 metais „Sistema“ pamėgino nupirkti pačią „Infineon“, patenkančią tarp dešimties stambiausių pasaulio puslaidininkių gamintojų. Ruoštas sandėris, anot gandų, sukėlė Vokietijos specialiųjų tarnybų nepasitenkinimą ir, galiausiai, smulkieji „Infineon“ akcininkai užkirto jam kelią.

Šiuo metu „Mikron“ (priklausanti valdančiajai įmonei RTI, kuri savo ruožtu priklauso „Sistemai“) daugeliui Rusijos bankų tiekia mokėjimo korteles su užsienietiškomis mikroschemomis. Kasmet įmonė pagamina 15 mln. kortelių. Į Rusiją importuojamos mikroschemos, kurias gamina bendrovės „Atmel“ (JAV), „Infineon“, NXP ir „STMicroelectronics“ (Europos Sąjunga), taip pat „Renesas Electronics“ (Japonija) ir „Samsung“ (Pietų Korėja).

Paaiškėjo, kad „Sistemos“ pagamintos mikroschemos, skirtos universaliai elektroninei kortelei (UEK) ir gavusios „MasterCard“ licenziją, netinka įprastoms bankų kortelėms, todėl balandį „Mikron“ paskelbė pradėjusi kurti pirmąsias rusiškas mikroschemas, skirtas bankų kortelėms. Jos veiks su kontaktinėmis ir bekontaktėmis „PayPass“ bei „PayWave“ technologijomis. Tai leis atlikti mokėjimus, tiesiog priartinus kortelę prie nuskaitymo įrenginio ar pridėjus ją prie terminalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)