LAT paskelbta nutartis yra galutinė ir neskundžiama, todėl pinigais valstybė laisvai galės disponuoti jau artimiausiu metu. Lietuvai atiteks Ūkio banke laikyti 11 mln. 308 tūkst. JAV dolerių, 765 tūkst. eurų ir 25 tūkst. Šveicarijos frankų. Šie pinigai buvo pervesti į lengvatinio apmokestinimo bendrovių – „Korofalt Ventures Ltd“, „Mita Group Ltd“, „Advanta Corporation“, „Machinery Trade S.A.“, „Great Alliance Consultants Limited“, „Advanta Corporation“ – sąskaitas.

Šias lėšas Kauno apygardos prokuratūra buvo apribojusi pradėjusi ikiteisminį tyrimą dar 2006 m., kai paaiškėjo, kad ribotos atsakomybės bendrovės buvo kredituotos stambiais tarptautiniais mokėjimo pavedimais iš Maskvos komercinio banko „Discount“. Šio banko licenciją Rusijos Centrinis bankas panaikino dėl šiurkščių Pinigų plovimo bei teroristų finansavimo įstatymo pažeidimų. Nuosavybės teisės į lėšas apribotos įtariant, kad jos buvo gautos iš uždraustos veikos ir panaudotos ūkinėms operacijoms siekiant nuslėpti šių pinigų kilmę.

Manoma, kad šie pinigai priklausė Rusijos mafijai.

Teismas konstatavo, kad bendrovės, kurių sąskaitose buvo pinigai, buvo tik formalios į jų sąskaitą pervestų lėšų savininkės – objektyviai nenustatyti nei fiziniai asmenys, kurie inicijavo pinigų pervedimą į įmonių sąskaitas ir turėjo faktinę galimybę toliau disponuoti sąskaitoje esančiais pinigais, jeigu operacijos pinigais nebūtų sustabdytos, nei ūkinės operacijos, kurios sudarė realų pagrindą atlikti mokėjimus.

Be to, teismas nepripažino įmonių veikiančiomis, nes įmonės realiai vykdomą ūkinę finansinę veiklą patvirtina ne vadovo paskyrimas ar įmonės steigimui, sąskaitos banke atidarymui reikalingų dokumentų įforminimas, bet visų pirma finansinės atskaitomybės dokumentai, kurių byloje nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (523)