Anksčiau Kremlių remianti Rusijos jaunimo organizacija „Naši“ ragino boikotuoti lietuviškus produktus, dėl to, kad Klaipėdos apylinkės teismas pripažino svastiką Lietuvos istorijos paveldu.

„Iki mūsų ateina signalai, kad kai kuriuose prekybos centruose grupės žmonių klijuoja svastikos lipdukus ant lietuviškos produkcijos. Kai kurie tinklai išmetinėja produktus iš lentynų. (...) Kas pirks produktą, ant kurio užklijuota svastika? Mes kol kas esame gavę tik žodinę informaciją, ji dar nėra patvirtinta. Žinoma, tokie dalykai verslui bendrąja prasme nėra gerai“, – sakė jis.

Pašnekovas teigė, kad lipdukus aktyvistai klijuoja ant visų Lietuvoje pagamintų maisto produktų.

Premjeras Andrius Kubilius sakė tokios informacijos neturįs, todėl ir negalįs komentuoti.

„Aš tikrai nežinau tokios informacijos, todėl nežinau į ką reaguoti. Kiek žinau, Maskvoje ir Sankt Peterburge lietuviški produktai yra vertinami kaip labai geri“, – po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį teigė premjeras.

Tuo tarpu Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos generalinis direktorius Jonas Sviderskis tokį elgesį vadina „vaikų žaidimais“ ir abejoja dėl jo poveikio Lietuvos prekių populiarumui Rusijoje.

„Man atrodo, čia truputėlį yra vaikų žaidimai. Labai abejočiau (kad galėtų padaryti įtaką – DELFI), tiesą sakant, aš pirmą kartą iš jūsų išgirdau. (...) Žinoma, po to iš degtuko ir vežimą priskaldo. Jeigu dar pradėsime eskaluoti vienas iš kito pasigavęs“, – sakė jis.

Pašnekovo teigimu, paprasti Rusijos žmonės mėgsta lietuviškus maisto produktus.

„Kiek man teko pačiam bendrauti, tai rusai mūsų produktus vertina labai gerai. Iš Rusijos pusės bakterijų ieškomas yra labiau politiniai sprendimai nei žmonių interesų gynimas arba noras apsaugoti žmones“, – sakė jis.

Šiuo metu didžiausią Lietuvos eksporto dalį į Rusiją sudaro pieno produktai ir gyvos kiaulės.

DELFI primena, kad gegužę Klaipėdos miesto apylinkės teismas nutraukė administracinio teisės pažeidimo bylą keturiems vaikinams, kurie į Vasario 16-osios eitynes atsinešė plakatus, vaizduojančius svastikas. Vaikinų turėtus plakatus su svastikomis teismas įvertino ne kaip nacistinės Vokietijos simbolius, o kaip Lietuvos istorijos paveldą. Kernavėje rasta senovinių žiedų, segių, apyrankių su svastikų atvaizdais.

Lietuvos diplomatas: svastikos ant lietuviškų produktų - vienkartinė akcija

Internete pasirodžius nuotraukoms su svastikas vaizduojančiais lipdukais ant lietuviškų produktų Rusijos prekybos centruose, Lietuvos diplomatas sako, kad tai tikriausiai vienkartinė akcija, bandant kuo plačiau paskleisti informaciją.

Internete pirmadienį plinta nuotraukos, kur matomi ant lietuviškų pieno produktų užklijuoti lipdukai su svastika. Kiek anksčiau Kremlių remiantis jaunimo judėjimas "Naši" paragino paskelbti boikotą prekėms iš Lietuvos dėl to, kad Klaipėdos teismas pripažino svastiką Lietuvos istorijos paveldu.

Lietuvos ambasados Rusijoje įgaliotasis ministras Andrius Pulokas BNS pirmadienį sakė, kad lipdukai ant lietuviškų produktų nėra paplitęs reiškinys, o vienkartinė akcija.

"Ši informacija pasirodė internete, taip pat pranešė radijo stotis "Echo Moskvy". Tai buvo vienkartinis atvejis. Buvo specialiai įdėta į internetą ir, matyt, bandoma visais įmanomais būdais paskleisti, sukelti informacines bangas. Ambasados darbuotojai patys tokių dalykų nėra matę", - BNS telefonu iš Maskvos sakė diplomatas.

"Nėra jokio masinio reiškinio. Matyt, nėra sudėtinga paimti keletą lipdukų, užklijuoti, įdėti į internetą", - pridūrė A.Pulokas.

Judėjimas "Naši" praeitą savaitę paskelbė nuo penktadienio ketinantis platinti didžiausių mažmeninių prekybos tinklų parduotuvėse lapelius, kuriuose reiškiamas protestas "prieš fašistų simbolikos naudojimo pateisinimą".

Klaipėdos miesto apylinkės teismas šį mėnesį nutraukė administracinio teisės pažeidimo bylą keturiems vaikinams, kurie į Vasario 16-osios eitynes atsinešė plakatus, vaizduojančius svastikas.

Skydus su svastikomis atsinešusiems vaikinams pavyko teismui įrodyti, kad tai ne nacių atributai, o vertingi baltų kultūros paveldo simboliai.

Vis dėlto policija, kuri buvo nusprendusi bausti vaikinus administracine tvarka už draudžiamų simbolių naudojimą, praeitą informavo ketinanti skųsti teismo sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

A.Pulokas BNS sakė, kad dėl šio teismo sprendimo penktadienį prie Lietuvos ambasados Maskvoje buvo surengtas nedidelis piketas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)