„Spėjama, kad brangiau nei vidutiniškai kainuojančių moteriškų rūbų eksportas vidutiniškai sumenks 15-20 proc., vyriškų – 25-30 proc., apatinio trikotažo – 30-40 proc.“, – R. E. Dopferį cituoja naujienų agentūra ITAR-TASS.

Skelbiama, kad, ieškant išeičių iš šiuo metu susiklosčiusios sudėtingos situacijos, R. E. Dopferis tiekėjams iš Europos siūlo iki 30 proc. mažinti bendrą užsakymų kainą, pritaikyti papildomų nuolaidų, o išskirtiniais atvejais suteikti sąlygas už prekes atsiskaityti kreditu.

Kaip teigia R.E. Dopneris, per paskutinius devynis 2014 metų mėnesius į Rusiją iš Europos įvežamų drabužių apimtys sumenko 4 proc. Kalbant apie piniginę užsakymų vertę, ji sudarė beveik 2,5 mlrd. eurų. Pavyzdžiui, Prancūzija į Rusiją įvežamų tekstilės gaminių kiekį sumažino 15 proc. (118 mln. Eur), Italija – 10 proc. (840 mln. Eur), Vokietija – 7 proc. (535 mln. Eur). Jungtinė Karalystė ir Ispanija pasielgė priešingai – eksporto į Rusiją apimtis padidino atitinkamai 25 proc. (132 mln. Eur) ir 17 proc. (207 mln. Eur).

Anksčiau paskelbti tyrimų bendrovės „Fashion Consulting Group“ tyrimo rezultatai atskleidė, kad užsienio prekės ženklų suknelės iš 2015 metų pavasario-vasaros kolekcijų, lyginant su 2014 metų duomenimis, pabrango praktiškai du kartus. Už Rusijos gamintojų sukneles šį pavasarį teks pakloti net 71 proc. daugiau.

Šiuo metu minimali suknelės kaina „Zara“ parduotuvėse siekia 1,3 tūkst. rublių (18,48 Eur) (vietoj 599 rublių (8,52 Eur)), „Incity“ parduotuvėse – 999 rublius (14,20 Eur) (vietoj 399 rublių (5,64 Eur)), „Tom Farr“ – 3,4 tūkst. rublių (48,33 Eur) (vietoj 2 tūkst. rublių (28,43 Eur). Pabrango ne tik suknelės. Užsienio gamintojų moteriški marškinėliai pabrango 23 proc., vietos gamintojų – 35 proc. Džinsai pabrango daugiau nei per pusę.

Kaip teigia Mažmeninės prekybos bendrovių asociacijos vadovas Andrejus Karpovas, sumenkus Rusijos gyventojų perkamajai galiai (taip nutiko dėl nuvertėjusio rublio), rūbų paklausa Rusijoje iki metų pabaigos gali sumažėti iki 35 proc. Kaip tikina A. Karpovas, nepaisant to, dauguma vietos pardavėjų rūbų iš užsienio užsisakė dar praeitais metais, kai galiojo mažesnės kainos, todėl iki vasaros dar turi pakankamai atsargų.

Skaudžiausiai nepalanki ekonominė situacija smogs nedideliems menkai žinomiems prekybos tinklams ir parduotuvėms iš užsienio, kuriems teks riboti plėtrą Rusijoje. Tikimasi, kad šiame segmente pardavėjų pajamos smuks daugiau nei 40 proc. Jau anksčiau skelbta, kad iš Rusijos rinkos ketina trauktis nemažai bendrovių, tarp kurių tokie žinomi prekių ženklai kaip „River Island“, OVS, „Gerry Weber“, „Mexx“ ir kiti.

Neseniai atliktų apklausų rezultatai atskleidė, kad dauguma Rusijos gyventojų (78 proc.) kaip reikiant nerimauja dėl šalį apėmusios ekonominės krizės. Rusai, netekę dalies pajamų (taip nutiko dėl nuvertėjusio rublio), priversti drastiškai mažinti išlaidas. 58 proc. apklaustųjų rusų nusprendė taupyti atostogų ir laisvalaikio sąskaita, o 41 proc. – maistui ir rūbams.

Remiantis ekonomikos prognozėmis, kurias praeitą savaitę paskelbė Rusijos aukštosios ekonomikos mokyklos plėtros centro specialistai, teigiama, kad infliacija 2015 metais pasieks 12,7 proc. Taip pat prognozuojamas ir kainų augimas, sieksiantis 5,5-6 proc. per metus. Situacijos pagerėjimo artimiausiu metu ekspertai nesitiki. Anot specialistų, 2015-2021 metais kainos šoktels net 62 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)