Maskva paruošė naujas antivakarietiškas sankcijas, kurios palies naudotų automobilių importą ir plataus vartojimo prekes, ketvirtadienį pareiškė prezidento Vladimiro Putino patarėjas ekonomikos klausimais, Europos Sąjungai sutarus imtis naujų baudžiamųjų priemonių prieš Rusiją.

„Kiek aš žinau, dabar ekonominės plėtros ministerija jau sudarė tų prekių sąrašą, – sakė Andrejus Belousovas, kurį cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“. – Turime daug ne žemės ūkio produktų, dėl kurių mūsų partneriai – ypač Europoje – yra labiau priklausomi nuo Rusijos nei Rusija nuo jų“.

„Turima omenyje automobilių, pirmiausia naudotų, importas; taip pat kelių tipų plataus vartojimo prekės, kurias mes galime pasigaminti patys. Ne visos, bet kai kurios aprangos prekės“, – sakė A.Belousovas.

ES šalys sutarė penktadienį įvesti naujas sankcijas Rusijai; ši žinia smogė rublio kursui, kuris krito iki rekordinio lygmens dolerio atžvilgiu.

A.Belousovas pasakė, kad tas bendroves, kurioms taikomos Vakarų sankcijos, parems valstybė. „Dabar kaip tik rengiamos tokios paramos formos“, – nurodė jis.

Praėjusį mėnesį, atsakydama į Vakarų sankcijas, Rusija uždraudė daugelio maisto produktų importą iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos Sąjungos.

Maskva taip pat grasino blokuoti Europos oro transporto bendrovių lėktuvų skrydžius Rusijos oro erdve.

„Mes dar pažiūrėsime, ar toks sprendimas (įvesti papildomas sankcijas) tikrai bus priimtas. Tačiau, kaip jau sakėme ir komentavome anksčiau, tai visiškai nedraugiška pozicija, kuri prieštarauja ir ES interesams“, – sakė Aleksandras Lukaševičius spaudos konferencijoje Maskvoje.

„Mūsų požiūris į įvedamas sankcijas yra itin negatyvus ta prasme, kad tokios sankcijos neteisėtos pagal tarptautinę teisę: sankcijų režimą galima įvesti tik JT Saugumo Tarybos sprendimu“, – dar nurodė Rusijos URM atstovas.

„Rusijos pareigūnai daugelyje lygmenų aiškiai leido suprasti, kad mes imsimės atitinkamų veiksmų ir mūsų atsakymas bus beveik tolygus tiems (ES) veiksmams“, – pranešė naujienų agentūra „Interfax“ cituodama A.Lukaševičių.

Jis taip pat pabrėžė, kad „atsakas visiškai palyginamas su tais nuostoliais, kuriuos atneša tos sankcijos mūsų valstybių ekonomikoms“.

A.Lukaševčius pažymėjo, kad sankcijos kenkia visų šalių ūkiui, – ir tų, kurios jas skelbia, ir tų, kurioms jos taikomos.

ES galėtų atsisakyti sankcijų Rusijai, jeigu būtų įgyvendintas taikos planas

Europos Sąjunga galėtų atsisakyti sankcijų Rusijai, jeigu iki rugsėjo pabaigos numatoma apžvalga parodys, kad Ukrainos taikos planas yra vykdomas, ketvirtadienį pareiškė Europos Tarybos vadovas Hermanas Van Rompuy.

Hermanas Van Rompuy
Pasak jo, ES gali siūlyti „pakeisti, sustabdyti arba atšaukti visas galiojančias sankcijas arba dalimis“, priklausomai nuo taikos plano įgyvendinimo pažangos Ukrainoje.

H.Van Rompuy savo pareiškime patvirtino, kad naujas ES sankcijų Rusijai paketas, kuris palies Rusijos naftos ir gynybos pramonės įmones, įsigalios penktadienį.

ES ambasadoriai išsamų taikos plano įgyvendinimo įvertinimą atliks iki rugsėjo pabaigos.

„Pagal šią ataskaitą, jeigu tai leis reali padėtis, Komisija ir EEAS (Europos išorės veiksmų tarnyba) bus paragintos pateikti pasiūlymus dėl galiojančių sankcijų pakeitimo, sustabdymo arba atšaukimo“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (595)