Apie tai šiandien BELTA korespondentui pranešė Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministerijos vadovo pavaduotojas, Veterinarinės ir maisto priežiūros departamento direktorius Vasilijus Pivovaras.

Pasak jo, Rusijos federalinės veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnybos vadovas Sergejus Dankvertas informavo, kad „pasirašytas laiškas dėl kiaulienos tiekimo iš Berezovskio mėsos kombinato atnaujinimo“.

„Oficialaus laiško kol kas negavome, todėl negaliu pasakyti tikslios datos, kada įmonė galės pradėti tiekimą“, – pasakė Vasilijus Pivovaras.

Kaip buvo pranešta, nuo 2014 m. spalio mėn. pradžios Rusija laikinai nutraukė daugiau nei 20-ies Baltarusijos mėsos perdirbimo įmonių produkcijos importą.

Devynioms iš jų neleista tiekti savo gaminių Rusijai dėl to, kad joje neva buvo rastas afrikietiško kiaulių maro genomas, dar 17-ai (tarp jų ir Berezovskio mėsos kombinatui) dėl to, kad produkcijoje esą buvo rasta kenksmingų medžiagų. Apribojimus pastarosioms įmonėms Rusija panaikino gruodžio mėnesį.

Tačiau Baltarusija vis dėlto nusprendė netiekti į Rusiją termiškai neapdorotų kiaulienos gaminių. Taip pat buvo bandoma išsiaiškinti afrikinio kiaulių maro plitimo aplinkybes.

Išsiaiškinti šios ligos priežastis reikalauja ir Rusijos įstatymai. Praėjusią savaitę Minske, kur įvyko bendras Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministerijos ir Rusijos žemės ūkio ministerijos kolegijos posėdis, ministrai susitarė per kelias dienas išspręsti klausimą dėl Baltarusijos įmonių gaminamos kiaulienos tiekimo į Rusiją atnaujinimo.

„Nerimta metų metus laikyti įmones tokioje padėtyje, – pareiškė Rusijos žemės ūkio ministras Nikolajus Fiodorovas. – Anksčiau ar vėliau reikia priimti sprendimą. Ir jei įstatymuose nenumatytas atsakymas į šį klausimą, sprendimą turi priimti pareigūnai.“

Šalys susitarė, kad Baltarusijos specialistai apsilankys Rusijos įmonėse, o Rusijos specialistai savo ruožtu atvyks į Baltarusijos įmones ir atliks jų auditą.

Kaip anksčiau pranešė Vasilijus Pivovaras, vizitų datos bus žinomos ne anksčiu nei pirmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)