"Pasirašytas dvišalis susitarimas", - sakė agentūrai "Reuters" Zurabas Čiaberašvilis.

Gruzijos nesutikimas buvo pagrindinė kliūtis Rusijos narystei didžiausioje tarptautinėje prekybos bendrijoje.

Derybos strigo dėl to, kad Maskva atsisakė pateikti Gruzijai informaciją apie prekybą Abchazijoje ir Pietų Osetijoje – vienašališkai nuo Gruzijos atsiskyrusiuose regionuose, kuriuos Rusija pripažino po trumpo karo su Tbilisiu 2008 metų rugpjūtį.

Susitarimas pasirašytas, patvirtino agentūrai "Interfax" ir Rusijos delegacijos vadovas derybose Maksimas Medvedkovas.

Gruzija buvo likusi vienintelė šalis, su kuria Rusija turėjo principinių nesutarimų dvišalėse derybose dėl prisijungimo prie PPO. Gruzija reikalavo įvesti tarptautinę kontrolę muitinės ir leidimų punktuose Abchazijoje ir Pietų Osetijoje. Rusija savo ruožtu teigė, kad šis klausimas neturi nieko bendra su problemomis, kurios reguliuojamos Pasaulinėje prekybos organizacijoje.

Derybos dėl Rusijos ir Gruzijos susitarimo vyko tarpininkaujant Šveicarijai nuo 2011 metų kovo.

Susitarimas numato, kad nepriklausoma bendrovė atliktų prekybos duomenų auditą. Šiuos duomenis Rusija ir Gruzija, kaip PPO narės, turi perduoti į integruotą organizacijos duomenų bazę. Bendrovė taip pat padės Rusijos ir atitinkamai Gruzijos muitinės tarnyboms spręsti kai kuriuos muitinių administravimo klausimus.

Kaip jau pranešta, darbo grupė Rusijos prisijungimo prie PPO klausimu per neformalias daugiašales konsultacijas užpraeitą savaitę Ženevoje patvirtino Rusijos stojimo į šią organizaciją galutinį pranešimą.

Baigiamasis darbo grupės posėdis vyks Ženevoje lapkričio 10-11 dienomis.

Rusijos prisijungimas prie PPO gali būti patvirtintas per šios organizacijos ministrų konferenciją, kuri vyks gruodžio 15-17 dienomis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją