Jis draudžia importuoti žemės ūkio produkciją, žaliavas ir maisto produktus iš šalių, kurios ėmėsi sankcijų prieš Rusiją. Tai trečiadienį pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Vienus metus nuo šio įsako įsigaliojimo dienos draudžiama atlikti arba ribojamas atlikimas ekonominių operacijų, numatančių įvežti į RF teritoriją tam tikrų rūšių žemės ūkio produkciją, žaliavas ir maisto produktus, kurių kilmės šalis yra valstybė, priėmusi sprendimą įvesti ekonomines sankcijas Rusijos juridiniams ir (arba) fiziniams asmenims arba prisijungusi prie tokio sprendimo“, - sakoma dokumente.

Kremliaus tinklapyje skelbiamame dekrete V. Putinas nurodė vyriausybei imtis priemonių subalansuoti vidaus rinką ir neleisti didinti produkcijos kainų, taip pat imtis priemonių, kurios padidintų žemės ūkio ir maisto produktų pasiūlą vidaus rinkoje.

Vyriausybės departamentai gavo instrukcijas parengti produktų, kuriuos apima šis įsakymas, sąrašą. Ministrų kabinetui taip pat duotas nurodymas parengti priemones, kurios neleistų sparčiai augti žemės ūkio produkcijos ir maisto produktų kainoms.

Nurodoma, kad pasikeitus aplinkybėms draudimo laikotarpis gali būti keičiamas.

Sąrašas draudžiamų importuoti produktų jau parengtas

Sąrašas žemės ūkio produkcijos, žaliavų ir maisto produktų, kurių importas iš šalių, prisijungusių prie sankcijų Rusijai, bus apribotas, jau parengtas, pranešė Rusijos ekonominės plėtros viceministras. Pasak Aleksejaus Lichačiovo, sąrašą turi patvirtinti vyriausybė.

Rusija anksčiau yra taikiusi importo draudimus ir kitoms valstybėms, tačiau paprastai tai buvo daroma siekiant apsaugoti gyventojų sveikatą.

A. Butkevičius: bus ieškoma, kaip amortizuoti nuostolius

Rusijos prezidentui paskelbus apie stabdomą ar ribojamą žemės ūkio produkcijos ir maisto produktų importą iš Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų, premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad bus ieškoma, kaip amortizuoti nuostolius.

„Tikriausiai Vakarų šalys spręs bendrai šitą klausimą, tačiau Lietuva savo ruožtu imsis šio klausimo aptarimo viduje, Ūkio ministerija, Žemės ūkio, Užsienio reikalų ministerijų atstovai aptars situaciją, ieškos papildomų priemonių, kaip amortizuoti nuostolius. Tačiau ir iki šiol Lietuva buvo susidūrusi su eksporto draudimu. Po pirmos bangos mūsų verslininkai sparčiau ėmėsi persiorientavimo į kitas rinkas“, - sakė premjeras.

A. Butkevičiaus komentarą BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Premjeras pabrėžė, kad bus plėtojamos kitos eksporto kryptys.

„Neseniai posėdžiavusi Ekonominės diplomatijos taryba patvirtino prioritetines eksporto kryptis - dirbsime šia linkme“, - sakė jis.

Jo teigimu, Europa, pritaikydama sankcijas Rusijai, įžvelgė grėsmę dėl atsakomųjų sankcijų iš Rusijos pusės.

L. Linkevičius: V.Putino sprendimai – nenuoseklūs ir nelogiški

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad įvesdama importo ribojimus Rusija elgiasi nenuosekliai ir nelogiškai.

„Reikėjo tikėtis atsakomųjų, vadinkime, žingsnių, sakyti, kad visiškai nelaukta, būtų sudėtinga, tiktai tuose žingsniuose pasigendama logikos ir tam tikro nuoseklumo“, - BNS sakė ministras.

Anot jo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmai prieštarauja jo žodžiams.

„Visiškai neseniai prezidentas V. Putinas pats yra pasakęs, man regis, ar tik ne vakar, kad politiniai instrumentai ir spaudimo priemonės ekonomikoje yra nepriimtini ir kad tai prieštarauja normoms ir taisyklėms. Mes tą jau seniai žinome ir patys tą patyrėme, kuomet buvo blokavimas mūsų maisto produktų, sūrio, pieno produktų, arba, tarkime, Moldavijos vyno, arba Ukrainos šokolado, arba Gruzijos mineralinio vandens. Mes tą atsimename, bet tai nuskambėjo iš prezidento V. Putino lūpų, tai, vadinasi, argumentai kaip ir aiškūs, kad politiniais motyvais to nereikėtų daryti“, - dėstė L. Linkevičius.

Be to, ministras pabrėžė, kad vadinamosios atsakomosios sankcijos „kerta pačios Rusijos piliečiams“.

„Draudžiant daržovių, vaisių, sakykime, importą iš Vakarų Europos, suprantama, yra tam tikra žala gamintojams Vakarų Europoje, čia viskas yra akivaizdu, bet pirmiausia tai smūgis bus vartotojams pačioje Rusijoje, nes pakils kainos ir tas jau dabar matosi, Kaliningrado srityje mes žinome tokius pavyzdžius“, - sakė jis.

V. Baltraitienė: skaudžiausiai paveiktų pieno ir mėsos gamintojus

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigia, kad draudimas importuoti produkciją į Rusiją labiausiai paveiktų pieno ir mėsos gamintojus.

„Tiek mėsos, tiek pieno pagrindinė eksporto šalis buvo Rusija. Aišku, kiaulienos ir jos gaminių eksportas buvo sustabdytas anksčiau, bet visa kita mėsos gamybos sritis yra. Taip pat ir, aišku, pieno gaminių - čia turbūt skaudžiausiai kirstų“, - BNS trečiadienį sakė V.Baltraitienė.

LRT televizijos laidai „Panorama“ ministrė sakė, kad tarp kompensavimo priemonių, kurios gali būti taikomos patyrusiems nuostolius, yra mokestinės lengvatos.

„Gali būti tam tikram laikui atleidžiami nuo kai kurių mokesčių, kad nemokėtų. Mano nuomone asmenine, svarbu, kad būtų išlaikytos darbo vietos“, - teigė V.Baltraitienė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vieneriems metams uždraudė ar apribojo žemės ūkio produkcijos, žaliavų ir maisto produktų importą iš šalių, taikančių sankcijas Rusijai.

Šį žingsnį Maskva žengė, reaguodama į praėjusią savaitę Vakarų įvestas naujas sankcijas, kurių taikiniu pirmą kartą tapo svarbūs Rusijos ekonomikos sektoriai.

DELFI primena, kad Europos Sąjunga liepos 31 d. formaliai pritarė plačioms ekonominėms sankcijoms Rusijai, siekdama priversti ją brangiai sumokėti už savo vaidmenį Ukrainos krizėje, ir tikėdamasi, kad Rusija pakeis savo kursą. Jos įsigaliojo rugpjūčio 1 dieną. Praėjusią savaitę griežtesnes sankcijas pradėjo taikyti ir JAV.

Naujosios priemonės, dėl kurių sutarta po kelis mėnesius trukusių svarstymų ir abejonių, taikomos Rusijos bankininkystės, gynybos ir energetikos sektoriams.

Pirmiausia apribojama Rusijos valstybinių bankų prieiga prie Europos finansinių rinkų, svarbiausia kurių yra Londone, ir dėl to pabrangs verslas ir bus trukdomas jų indėlis į ekonomiką.

Sankcijos taikomos penkiems didžiausiems Rusijos bankams: „Sberbank“, VTB, „Gazprombank“, VEB ir „Rosselkhozbank“.

Sakcijų „juodąjį sąrašą“ išplėtė ir Šveicarija, į jį įtraukdama 26 Rusijos Federacijos piliečius ir 18 įmonių, kurioms įvestos sankcijos Europos Sąjungoje (ES), skelbė „Reuters“.

Šveicarijos vyriausybė kovo mėnesį nusprendė neįvesti vienašališkų sankcijų prieš Rusijos ir Ukrainos pareigūnus, tačiau ėmėsi priemonių užtikrinti, kad šalies teritorija ir finansinės institucijos nebūtų naudojamos ES paskelbtoms sankcijoms apeiti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2631)