Remiantis surengto pasitarimo medžiaga, 2016 m. ketinama mažinti indeksavimą nuo dabartiniame trejų metų biudžete numatytų 7 proc. iki 5,5 proc. 2017 m. numatoma indeksavimą mažinti iki 4,5 proc., o 2018 m. – iki 4 proc., praneša RBK.

Kaip rašo newsru.com, jei šiam siūlymui bus pritarta, jau 2016 m. pavyks sutaupyti iki 510,1 mlrd. rublių (8,33 mlrd. eurų) biudžetinių lėšų. 2017 m. tokiu būdu sutaupyta suma siektų 878,9 mlrd. rublių (8,79 mlrd. eurų), o 2018 m. ši suma jau viršytų vieną trilijoną rublių (16,35 mlrd. eurų). taigi bendra sutaupyta suma per artimiausius trejus metus siektų per 2,5 trln. rublių.

Didžiąją lėšų dalį Rusijos finansų ministerija siūlo sutaupyti 2016 m. sumažinant sumas, pervedamas privalomajam pensiniam draudimui. Vis dėlto atitinkamos institucijos pasiūlė sumažinti ir kitas indeksuojamas socialines išlaidas. Siūlymų sąraše atsidūrė teisių į pensiją, įgytų iki 2002 m. sausio 1 d., valstybės tarnautojų pensijų ir karininkų pensijų perskaičiavimas (valorizacija). Kasmėnesinių piniginių išmokų indeksavimą ir viešuosius normatyvinius įsipareigojimus 2016 m. siūloma mažinti ne taip drastiškai – iki 6,4 proc.

Kol kas Finansų ministerijos siūlymai dar tik aptarimo stadijoje. Prieš siūlomas priemones pasisakė socialinis vyriausybės blokas. „Įstatymuose numatoma, kad pensijos indeksuojamos pagal Pensijų fondo pajamas, tačiau jos neturi būti žemesnės už praėjusių metų infliaciją. Šiandien ekonominė situacija pasikeitusi: beveik visus pastaruosius metus Pensijų fondo pajamos viršijo infliaciją, nes augo atlyginimai, tačiau dabar taip nėra. Ar tai reiškia, kad derėtų keisti žaidimo taisykles? Mes taip nemanome“, - patikino darbo ministras Maksimas Topilinas.

Vicepremjerė Olga Golodec, ministrų kabinete vadovaujanti socialiniam blokui, praėjusią savaitę iškėlė pensijų kaupiamosios dalies išmokėjimo moratoriumo pratęsimo ateinančiais metais klausimą. O. Golodec pranešė, kad šiuo klausimu „taškas dar nepadėtas, nes Pensijų fondas būtų subalansuotas, jei ne tie išėmimai, kurie, kaip susitarėme, dengiami iš biudžeto“. Jos teigimu, dėl sudėtingos biudžeto situacijos kyla klausimas, iš kur gauti lėšų, iš kurių dengiamos vienokios ar kitokios socialinės išmokos“.

Visi šie siūlymai sukėlė diskusiją: jei turime nepakankamai pinigų, kad perindeksuotume pensijas pagal infliacijos lygmenį, nuspręskime, ką gi galime padaryti su kaupiamąja pensijų dalimi. „Juk kai Finansų ir ekonomikos ministerijos siūlė išsaugoti atskaitymus į privačius pensijų fondus, teigėme, kitais metais tam būtų reikėję 345 mlrd. rublių (5,6 mlrd. eurų). Dabar būtų neteisinga pradėti manipuliacijas pasitelkus indeksavimą tiek politiniu, tiek ir ekonominiu požiūriu“, - teigė M. Topilinas.

Apie vyriausybės ketinimus atsisakyti pensijų indeksavimo pagal infliacijos lygmenį kalbėjo ir Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas. Finansų ir ekonomikos bloko atstovai vyriausybėje tvirtina, kad tik atsisakius dalies išlaidų indeksavimo ir sumažinus patvirtintas išlaidas galima subalansuoti trijų metų biudžetą. Remiantis birželio 22 d. pasitarime pateiktais Finansų ministerijos paskaičiavimais, nesutaupius ir nepatenkinus visų ministerijų ir žinybų užklausų, 2016 m. biudžetinės išlaidos sieks 18,3 trln. rublių (299 mlrd. eurų), o tai reikš, kad vos per vienerius metus bus išleistos visos Rezervo fondo lėšos. Maža to, pritrūks dar 836 mlrd. rublių (13,66 mln. eurų).

Nuo 2015 m. vasario 1 d. Rusijoje valstybinės socialinio draudimo pensijos atsižvelgus į praėjusių metų infliaciją padidintos 11,4 proc. Remiantis šių metų kovo mėn. O. Golodec pateiktais duomenimis, tokio tipo pensijas gauna beveik 40 mln. Rusijos piliečių. Šios pensijos dydžio vidurkis siekia 12,9 tūkst. rublių (210,89 eurų). Maža to, padidintos taip pat ir socialinės pensijos, tačiau jos didėjo mažiau – 10,3 proc. iki 8311 rublių (135,87 eurų).

Finansų ministerija siūlo koreguoti pensijų indeksavimą nuo gegužės mėn., bet kiekvieną kartą tam pasipriešina vyriausybės socialinis blokas. Teigiama, kad tokiu atveju prastėtų pensininkų gyvenimo kokybė, kiltų didelės socialinės įtampos rizika ir galiausiai tai reikštų pralaimėjimą valstybei. Balandžio mėn. pabaigoje A. Siluanovas kalbėjo, kad 2016 m. pinigų Pensijų fondui bus skirta daugiau lėšų dėl kaupiamosios pensijos sistemos atnaujinimo. „Bendras sukauptų pensijų dydis siekia apie 350 mlrd. rublių (5,72 mlrd. eurų), taigi tiek turėtų būti padidinta ir Pensijų fondui skirta suma, lyginant su šiais metais“, - informavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1133)