Jei mazuto kainos tarptautinėse rinkose toliau didės, dujų kainą gali padidinti ir kitas didelis dujų į Lietuvą tiekėjas - bendra įmonė "Stella Vitae".

"Lietuvos dujos" jau pradėjo preliminarias derybas su "Gazprom", jos bus pratęstos gruodžio 4-8 dienomis. Pasak "Lietuvos dujų" Reguliavimo ir komercijos skyriaus viršininko Martyno Barčio, išankstiniai pokalbiai rodo, jog Rusijos koncernas ketina griežtai laikytis ilgalaikės sutarties ir didinti kainą.

Pernai pasirašyta šešerių metų sutartis numato, kad dujų kaina priklauso nuo mazuto kainos Roterdamo biržoje. Jei jo vidutinė kaina šių metų birželio-lapkričio mėnesiais bus didesnė nei 140 JAV dolerių, "Gazprom" padidins Lietuvai parduodamų dujų kainą. Pastaruoju metu ši kaina svyruoja apie 140 dolerių.

Dabar Lietuva už dujas moka po 78 JAV dolerius už 1000 kubų. Vienas "Gazprom" argumentų didinti kainą yra ir tas, jog Europos šalys už Rusijos dujas moka 102 dolerius, Lenkija - 96 dolerius.

"Yra labai mažai vilčių, kad "Gazprom" nedidins dujų kainos Lietuvai", BNS sakė M. Bartys.

Jis kol kas negalėjo pasakyti, ar dėl to dujos pabrangs ir vartotojams, tačiau patvirtino, kad "Lietuvos dujos" netrukus ketina kreiptis į Kainų ir energetikos kontrolės komisiją, prašydama peržiūrėti dujų kainas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją