Ministrė Algimanta Pabedinskienė tikisi, kad įstatymų pakeitimai jau gegužę pasieks Seimą, tuo metu darbuotojų atstovai tuo abejoja.

Trišalei tarybai šiuo metu vadovaujanti Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos vadovė Gražina Gruzdienė BNS sakė, kad ji siūlomų pakeitimų projektą gavo tik antradienį, o po savaitės jį planuojama svarstyti Trišalės tarybos posėdyje.

„Šiuo metu esu Briuselyje, dokumentą gavau gal tik prieš 10 minučių ir nespėjau jo perskaityti. Jis reguliuoja labai svarbias sritis ir tai, ar greitai pavyks rasti sutarimą, priklausys, kiek jis padarytas liberalus. Tačiau nemanau, kad teisės aktų pakeitimo projektai jau gegužę bus Seime, dėl tokių iš esmės sistemą keičiančių dalykų diskutuojama metais“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

Mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio.

Be to, rekomenduojama atsisakyti dienos darbo valandų nustatymo, paliekant 40 valandų per savaitę darbo laiko normą.

Nustatant minimalią mėnesio algą (MMA), ketinama eliminuoti Trišalę tarybą, o siūlymus Vyriausybei teiktų ekspertų komisija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad mokslininkų siūlymai jau pateikti Trišalei tarybai, socialiniams partneriams.

„Tai tik pirmieji žingsniai diskutuojant šiuos siūlymus, bet tikiuosi, kad gegužės mėnesį teisės aktų projektai pasieks Seimą, kur bus pradėtos jų priėmimo procedūros“, - pranešime spaudai sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Pasak projekto, siekiant paskatinti vaiko priežiūros atostogas paėmusius tėvus greičiau grįžti į darbo rinką, siūloma dirbantiems antraisiais atostogų metais mokėti išmoką tik esant prarastoms pajamoms - uždirbant mažiau nei iki vaiko gimimo ir tik 40 proc. prarastų pajamų. Dirbant pirmaisiais metais, siūloma mokėti 70 proc. prarastų pajamų.

Darbo grupė siūlo bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Be to, norima įvesti įstatymu nustatytą pensijų indeksavimą ir „taškų“ sistemą, atsižvelgti į demografinius rodiklius.

Profesinės sąjungos anksčiau kritikavo kodekso pakeitimus, kad jie su socialiniais partneriais nėra derinti, o socialinio modelio projektas pristatomas atskiromis dalimis, todėl neįmanoma suprasti pakeitimų esmės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)