Tiek Kijevas, tiek prorusiški separatistai kaltina vieni kitus dėl smurto, kuris tebekrečia ir įsigaliojus praeitą mėnesį Baltarusijos sostinėje sudarytam taiko susitarimui, numatančiam sunkiosios ginkluotės atitraukimą nuo fronto linijos Rytų Ukrainoje.

„Europos Sąjunga liks vieninga sankcijų klausimu; sankcijos turi likti galioti, kol bus visiškai įgyvendintas „Minsko susitarimas“, – sakė Britanijos diplomatijos vadovas Philipas Hammondas.

„Mes parengsime galimas naujas sankcijas, kurios galėtų būti greitai įvestos, jeigu būtų tolesnė Rusijos agresija arba jeigu Minsko sutartis nebūtų vykdoma“, – pabrėžė jis.

Ph.Hammondas taip pat sakė, kad Britanija kol kas neplanuoja aprūpinti Kijevo pajėgų ginkluote, bet „nieko neatmeta ateičiai“, nes padėtis Rytų Ukrainoje išlieka „dinamiška“.

Per Varšuvoje vykusią bendrą spaudos konferenciją su Ph.Hammondu Lenkijos užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetyna sakė, kad naujos sankcijos galėtų būti įvestos, jeigu separatistai pradėtų puolimą prieš strategiškai svarbų Mariupolio uostamiestį, tačiau tokie veiksmai kaip Rusijos atribojimas nuo bankų mokėjimų sistemos SWIFT būtų kraštutinė priemonė.

„(Atribojimas) nuo SWIFT yra „branduolinė“ priemonė – tai kraštutinė priemonė, ir yra daug kitų sankcijų, kurios gali būti panaudotos prieš imantis šios, – pažymėjo jis. – Be to, tai lazda, turinti du galus.“

ES turi rasti bendrą kalbą su paprastais rusais, sako Mogherini

Europos Sąjunga turi rasti bendrą kalbą su paprastais rusais, ypač jaunimu, kad pagerintų santykius, kurie šiuo metu yra labiausiai įtempti nuo Šaltojo karo laikų, penktadienį pareiškė Bendrijos užsienio politikos vadovė.

„Turime rasti bendrą kalbą su Rusijos žmonėmis, pradedant jaunimu... kad paskatintume juos žvelgti į Europą savo akimis ir megzti kontaktus visoje Europoje“, - sakė Rygoje viešinti Federica Mogherini.

„Negalime numoti ranka į jaunų rusų kartas“, - sakė ji, kreipdamasi į ES šalių parlamentarus, kurie susirinko Rygoje aptarti bendrosios užsienio, saugumo ir gynybos politikos klausimų.

Priešpriešą tarp Vakarų ir Rusijos pakurstė pernai kovą Maskvos įvykdyta Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksija ir jos parama Ukrainos rytuose veikiantiems prorusiškiems separatistams.

„Europos Sąjunga niekada nesiekė ir nesieks konfrontacijos su Rusija“, - pabrėžė F.Mogherini, pridūrusi, kad „Europos Sąjungos DNR nėra užkoduotas konfrontacijos siekis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (788)