Kartu su kitų metų biudžetu Seimo svarstymams teikiamos ir Akcizų įstatymo pataisos, kuriomis  didėja akcizai alkoholiui ir cigaretėms.

Vyriausybės patvirtintas valstybės ir savivaldybių biudžeto pajamos kartu su Europos Sąjungos lėšomis kitąmet turėtų sudaryti 9,215 mlrd. eurų, o išlaidos - 9,557 mlrd. eurų. Planuojamas valdžios sektoriaus deficitas - 1,2 proc. BVP.

Projekte numatyta, kad kitąmet pajamos bus 5,9 proc. didesnės nei šiemet, nors kitąmet šalies ekonomikos augimas planuojamas 3,4 proc. Išlaidos kitąmet turėtų būti 6,4 proc. didesnės nei šiemet.

Pernelyg dideliu optimizmu planuojant pajamas Vyriausybę kaltina ne tik kai kurie ekonomistai, bet apie tai prabilo ir premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Stasys Jakeliūnas.

Finance Minister Rimantas Šadžius
„Jeigu artimiausiu metu paaiškėtų, kad ekonomikos augimas bus lėtesnis nei prognozuota, atitinkamai koreguotume biudžetą dar svarstymų Seime metu. (...) Visi pripažįsta, kad pajamų planas yra įtemptas, bet realistiškas“, - pristatydamas projektą sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Kitų metų biudžete labiausiai – trečdaliu - auga krašto apsaugos finansavimas. Šiai skričiai 2015 m. planuojama skirti 424,5 mln. eurų.

R. Šadžius pripažįsta, kad tai yra tolokai nuo įsipareigojimo NATO gynybai skirti 2 proc. BVP, nes kitąmet Lietuvos dalis bus 1,11 proc.

„Šalies saugumas yra mūsų prioritetas atsižvelgiant į tai, kas vyksta už mūsų sienų", - tvirtino ministras.

Per svarstymus Seime biudžeto skaičiai gali kiek pasikeisti, nes Vyriausybė siūlo nuo kitų metų nebepratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos centralizuotai teikiamam šildymui, tačiau tam nepritaria valdančiosios koalicijos partneriai.

Šiuo metu centralizuotai teikiamam šildymui taikomas 9 proc. PVM, standartinis šio mokesčio tarifas yra 21 proc. Finansų ministerija buvo skaičiavusi, kad šios lengvatos atsisakymas biudžetą papildys maždaug 200 mln. Lt.

Seimo nario Kęstučio Masiulio paklaustas, ką darys, jei Seimas nepritars siūlymui atsisakyti PVM lengvatos, R. Šadžius sakė: „Toliau bus Seimo sprendimai, nenoriu spėlioti".

Taip pat nuo kitų metų sausio įsigalios anksčiau priimtas PVM įstatymo pakeitimas, kuriame numatyta, kad PVM viešbučiams bus 9 proc., o ne 21 proc.

Brangs cigaretės ir alkoholis

Kartu su biudžeto projektu teikiamose Akcizų įstatymo pataisose siūloma, kad nuo 2015 metų kovo didėtų iki  77,91 euro už 1000 cigarečių minimalus akcizų tarifas, o specifinis elementas būtų 48,08 euro už 1000 cigarečių.

Dėl šios priežasties 20 cigarečių cigarečių pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,09 euro (apie 30 centų).

Nuo 2015 m. kovo siūloma didinti ir akcizų tarifą cigarams ir cigarilėms iki 28,09 euro už kilogramą. Pakelis, kuriame yra 17 vnt. galėtų pabrangti 0,05 euro (apie 17 ct).

Taip pat siūloma padidinti alaus, vyno iš šviežių vynuogių ir kitų fermentuotų gėrimų, tarpinių produktų bei etilo alkoholio akcizų tarifus. Siekiant išvengti staigaus tarifų didėjimo, juos taip pat numatoma didinti palaipsniui trejus metus iš eilės.

Siūlomas akcizo tarifas už produkto hektolitrą: alui – 3,11 euro, vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams, kurių faktinė tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais yra ne didesnė kaip 8,5 procento – 28,38 euro, o kurių didesnė negu 8,5 procento – 67,19 euro, tarpiniams produktams, kurių faktinė tūrinė alkoholio koncentracija procentais yra ne didesnė kaip 15 procentų – 83,70 euro, o kurių didesnė negu 15 procentų – 120,48 euro, etilo alkoholiui – 1317,48 euro.

Skaičiuojama, kad dėl akcizų tarifo padidinimo 0,5 litro alaus galėtų brangti nuo 0,015 euro (5 ct)  iki 0,059 euro (0,2 Lt) etilo alkoholio.

Kaip skelbia Finansų ministerija, pagal Europos Sąjungos reikalavimus akcizų tarifas Lietuvoje nuo 2018 m. visoms cigaretėms turės būti ne mažesnis nei 90 eurų už 1000 cigarečių. Tam, kad būtų išvengta staigaus akcizo šuolio, akcizas didinamas palaipsniui – pirmieji etapai vyko 2012, 2013 ir 2014 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)