„Be klausimynų, deja, situacija yra tokia: prižiūrinčios institucijos inspektorius ateina į konkrečią įmonę pas konkretų verslininką ir jis pirmiausiai pats nežino ir nėra pasitaręs su kolegomis arba nėra tinkamai įforminęs, kas yra svarbiausia. Todėl kyla pagunda arba kabinėtis prie detalių, kurios yra po kojomis, „ant akių“, nelietuviškai sakant, arba žiūrima pagal savo išsilavinimą, savo skonį ir savo grynai asmeninį supratimą“, - teigia R. Šimašius.

Pasak jo, tokiu atveju, verslininkai pamatę teisės aktų rinkinį, kuriuose yra nurodyti visi tikrintini dalykai, supranta, kad net paaukoję pusę darbo laiko jų studijoms, visko neišstudijuos ir „galiausiai numoja ranka“.

„O kai ateina tikrintojas, pats (verslininkas - aut. past.) parodo kokią nors mažą detalę, kurią galima pastebėti, užrašyti, sumokėti nedidelę baudą ir visi išeina patenkinti, bet tikslo kontrolės nėra“, - sako R. Šimašius.

Klausimynais siekiama, kad inspektoriai daugiau dėmesio kreiptų tikrindami, ar verslas nepažeidžia esminių reikalavimų ir mažiau dėmesio skirtų smulkmenoms.

Klausimynų turėtų daugėti

Naudojant klausimynus šiuo metu atliekami 23 proc. patikrinimų, tačiau, pasak Ūkio ministerijos, siekiama, kad naudojantis klausimynais būtų atliekama pusė patikrinimų, todėl klausimynų turėtų dar padaugėti.

Šiandien kontroliniai klausimynai naudojami tikrinant maitinimo, prekybos, grožio paslaugų, statybos, miškininkystės ir kitas įmones – pagal klausimynus tikrinamos įmonės atstovauja 17 sričių.

Jie sumanyti siekiant palengvinti patikrinimus verslui, kad žinotų, ko tikėtis iš inspektorių.

„Klausimynai yra ne tik tikrinimo, bet ir mokymo priemonė, kad tikrinamasis suprastų, kas yra svarbu“, - sakė ūkio ministras Rimantas Žylius ir pabrėžė, kad sudėtingas sritis toliau turėtų tikrinti inspektoriai ir kontroliniai klausimynai nebus naudojami.

Ūkio ministras teigė, kad kontroliniai klausimynai bus dažniau naudojami tikrinant smulkųjį verslą, supaprastinant teisės aktuose esančią informaciją.

Vienas verslininkas gali būti tikrinamas pagal kelis klausimynus. Iš viso pernai yra atlikta apie 150 tūkst. patikrinimų.

Su klausimynais verslininkai gali susipažinti tinklalapyje verslovartai.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)