Rugpjūčio 23 dieną baigiasi apribojimai parduoti ar kitaip perleisti darbuotojų akcijas tretiesiems asmenims, išskyrus dabartinius telekomo darbuotojus. Šios akcijos, kurias pernai įsigijo 7200 telekome dirbančių žmonių, praėjusios savaitės Vertybinių popierių komisijos sprendimu buvo suvienodintos su kitomis įmonės akcijomis.

Rinkoje pasirodys dalis iš 40 mln. 465 tūkst. 212 akcijų, kurios sudaro 4,97 proc. įstatinio kapitalo. Spėjama, kad nuo 2,5 iki 4 proc. telekomo kapitalą sudarančių darbuotojų akcijų jau yra parduota rinkos spekuliantams, ir dabar sunku numanyti, kiek šių akcijų pateks į rinką.

Finansų makleris Kęstutis Kupšys laikosi nuomonės, jog po rugpjūčio 23-osios telekomo akcijos kaina gali nukristi net iki 1,50 lito.

"Keturiasdešimt milijonų akcijų yra didžiulis skaičius. Į rinką pateks tegul ir viena dešimtoji dalis, vis tiek tai bus 4 mln., ir šitos masės negali absorbuoti Lietuvos pirkėjai - jų čia tiesiog nėra. Užsienyje paklausa irgi nedidelė - GDR kainos smunka. Vadinasi, yra daug erdvės kristi, ir aš sutinku su kai kurių apžvalgininkų nuomone, kad kaina gali kristi iki 1,80-1,50 lito. Pastaroji riba yra dar realesnė ir gali būti neabejotinai pasiekta", BNS sakė K. Kupšys.

Jis mano, kad ž monės, prieš metus nusipirkę akcijų po vieną litą ir tikėdamiesi jas parduoti po 4-6 litus, dabar, matydami tokią griūtį, paskubės atsikratyti šia nedėkinga investicija. "Net ir tuo atveju, jei jie parduos po 1,50 lito, jiems tai bus labai gera pinigų grąža per vienerius metus. Pelnas sieks 50 proc. (iki mokesčių) - vistiek tai bus daugiau nei bankų palūkanos", kalbėjo makleris.

"Hansabanko" finansų makleris Tomas Andrejauskas, priešingai, linkęs abejoti, kad akcijos kaina nukris. Kaip argumentą jis minėjo tai, jog darbuotojų akcijas visą laiką buvo galima parduoti, jos buvo iš esmės likvidžios. Be to, apie būsimą akcijų konvertavimą seniai žinoma, ir šis faktorius jau įskaičiuotas į rinkos kainą.

"Todėl dabartinė rinkos kaina visiškai atspindi realią situaciją, ir aš tikrai nesitikiu didesnių kainos pokyčių po konvertavimo. Gali kaina nukristi iki 2 litų, nes gali būti laikinas spaudimas iš pardavėjų pusės", tvirtino T. Andrejauskas.

Vilniaus banko Vertybinių popierių prekybos skyriaus finansų makleris Linas Grinevičius mano, kad lengvas spaudimas kainai bus tik pirmosiomis dienomis.

"Kaina kiek nukris, bet, nemanau, kad labai ryškiai. Bus dalis žmonių, kurie tikrai norės pardavinėti - akcijų įsigijimo kaina (1 litas) nuo dabartinės gerokai skiriasi. Iš pokalbių su vienu kitu klientu panašu, kad juos ta kaina tenkina. Mūsų nelabai likvidžiai rinkai, ko gero, ir tos dalies užteks - trumpą laiką bus šioks toks spaudimas", BNS sakė L. Grinevičius.

Makleriai įsitikinę, jog bus nemažai norinčiųjų įsigyti pigių telekomo akcijų. Investuotojai tikisi, kad akcijos dar atpigs, tuo pačiu didės jų paklausa. Todėl vėliau akcijos kaina turėtų vėl šoktelėti.

Rinkos dalyviai su kartėliu skaičiuoja, kiek nuostolių patyrė tie, kurie anksčiau supirko darbuotojų akcijas, mokėdami net iki 3,80 lito už akciją. Labiau "pasisekė" tiems spekuliantams, kurie pirko telekomo akcijų po jų viešo pardavimo. Tuomet už darbuotojų akcijas paprastai buvo mokama 20-30 centų pigiau nei jų rinkos kaina.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją