Rugsėjo 19 d. Konstitucinis teismas pradėjo nagrinėti buvusios Seimo opozicijos prašymą (daugiausia inicijuoto Socialdemokratų frakcijos, užvakar koalicijoje su kitomis kairiosiomis jėgomis surinkusios daugiausia balsų) ištirti, ar Vyriausybės susitarimas su JAV kompanija "Williams International" nepažeidė Lietuvos Konstitucijos. Konstitucinis teismas šį prašymą išnagrinės iki spalio 19 d.

Vytenis Andriukaitis, A.Brazausko koalicijos atstovas ir vienas iš minėto prašymo Konstituciniam teisui iniciatorių, VŽ teigė, jog palankus Konstitucinio teismo sprendimas palengvintų naujajai Seimo daugumai ginti Lietuvos pozicijas derybose su "Williams".

Pasak jo, nors "Williams" yra pažadėta pirmenybė išpirkti likusią dalį Vyriausybei priklausančių Lietuvos naftos koncerno akcijų, tačiau amerikiečiai, skirtingai nei Vyriausybė, savo sutartinių įsipareigojimų nevykdo: nafta į Lietuvą teka su pertrūkiais, tiekimo garantijų nėra, "Mažeikių nafta" tebėra nuostolinga.

Tuo tarpu kiti buvę amerikiečių aponentai apie sutarties nutraukimą su "Williams" jau nebešneka.

"Jeigu tokiam žingsniui naujoji dauguma ryžtųsi, amerikiečiai neabejodami bylinėtųsi dėl kompensacijos ir laimėtų. Tai būtų skyrybų procesas, o skyrybos visada brangiai kainuoja",– VŽ teigė vienas Rusijos naftos komplekso atstovas.

VŽ žiniomis, liberalai, praėjusioje kadencijoje taip pat kritikavę sutartį su "Williams", dabar pirmiausia siektų, kad Lietuvos naftos koncerno valdyboje būtų skirti Vyriausybei atstovaujantys asmenys, kurie galėtų kontroliuoti bendrovės veiksmus.

Bet kuriuo atveju, kaip VŽ teigė p. Andriukaitis, "pirmiausia reikia sulaukti Konstitcinio teismo sprendimo, o paskui išnagrinėti, ką apie tai kalba Lietuvos įstatymai".