Antradienį susitikime su Seimo konservatorių frakcija Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas buvo užklaustas dėl komercinių bankų įvedamų nemokamai išsiimamų grynųjų pinigų kiekio klientams bei komercinių bankų taikomų įkainių.

V. Vasiliauskas teigė, kad komercinių bankų pozicija – mažinti grynųjų pinigų kiekį – yra aiški, tačiau šiuo metu vykstantys ar planuojami pakeitimai sudarys prielaidą elektroninėms bankų paslaugoms pigti.

Visų pirma Lietuvoje iki kitų metų rugsėjo turi būti įdiegta mokėjimo sąskaitų direktyva.

Vitas Vasiliauskas
„Su Finansų ministerija aptariame Mokėjimų įstatymo pakeitimus, kur siūlysime tokį reguliavimą, kuris sudarys žmonėms galimybę turėti pagrindinę sąskaitą, kurioje būtų paslaugų sąrašas, už kurį bus galima sumokėti fiksuotu mokesčiu“, - kalbėjo V. Vasiliauskas.

Pasak jo, šiuo metu vienai banko sąskaitai tipinių mokėjimų įkainis siekia apie 2 eurus.

Planuojama, kad įstatymo projektas Seimą galėtų pasiekti šių metų rudenį.

"Įstatymo projekto esmė - garantuoti žmogui galimybę turėti sąskaitą, prie kurios būtų pririštas tipinių finansinių paslaugų paketas ir už tai būtų mokamas abonentinį mokestį. Yra galimybė iš viso išskirti kai kurias paslaugas ir padaryti jas nemokamas", - kalbėjo Lietuvos banko vadovas.

Įgyvendinus minėtą direktyvą taip pat bus suteikiama galimybė sąskaitoms judėti tarp bankų, kaip šiuo metu jau yra su mobiliojo ryšio operatoriais ir turimais telefonų numeriais.

"Aišku, sąskaitos numeriai keistųsi, bet pats principas, kad bet kada galėtum, panorėjęs, pereiti į kitą banką, veiktų", - pridėjo pašnekovas.

V. Vasiliausko teigimu, jame būtų nurodytas visiems komerciniams bankams galiosiantis maksimalus fiksuotas sąskaitos mokestis.

„Yra galimybė apsvarstyti ir išskirti tam tikras paslaugas ir jų neapmokestinti, bet apie tai galėsime diskutuoti“, - pridėjo jis. 

Pasak Lietuvos banko vadovo, tokie Mokėjimų įstatymo pakeitimai leistų iš dalies reguliuoti bankų taikomus įkainiu.

Be to, V. Vasiliauskas paminėjo šių metų kovo mėnesį Europos Parlamente priimtas taisykles, kurios riboja tarpbankinių pervedimų mokesčius.

„Tarpbankiniai mokesčiai šiai dienai siekia 1-1,2 proc. Tai naujas reglamentas, įsigaliojęs birželio 7 d. nurodo, kad per šešis mėnesius jis įsigalioja bankams, o per metus prekybininkams“, - kalbėjo Lietuvos banko atstovas.

Pagal naują reglamentą tarpbankinis atsiskaitymo kredito kortele mokestis negalės viršyti 0,3 proc. pirkinio ar paslaugos vertės, o atsiskaitymams debeto kortele – 0,2 proc.

Pasak V. Vasiliausko, tokios taisyklės prekybininkams padės sutaupyti 18 mln. eurų, o esant konkurencijai tai atsilieps ir galutiniams vartotojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)