Šis skaičius yra 126 tūkst. didesnis negu tuo pačiu metu 2016-aisiais.

Ypač daug darbininkų atvyko iš Bulgarijos ir Rumunijos; jiems Britanijos darbo rinka buvo visiškai atverta prieš trejus metus. Šių atvykėlių skaičius nuo praeitų metų padidėjo daugiau kaip ketvirtadaliu ir išaugo iki 337 tūkst., rodo Nacionalinės statistikos biuro (ONS) duomenys.

Kaip rašo dienraštis „Financial Times“, šie skaičiai rodo, kad pernai Britanijos priimtas apsisprendimas išstoti iš Europos Sąjungos kol kas nepadarė reikšmingo poveikio Jungtinėje Karalystėje dirbančių europiečių skaičiui.

Kita vertus, šiek tiek pradėjo mažėti darbininkų iš aštuonių Rytų Europos šalių, tarp jų Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos. Antrame šių metų ketvirtyje jų buvo 997 tūkst., o prieš metus šis skaičius buvo didesnis kaip milijonas.

Darbuotojų iš 14 „senųjų“ Bendrijos narių skaičius antrame ketvirtyje perkopė milijoną. Pernai tuo pačiu metu jų buvo 947 000.

ONS duomenys nerodo, kokį darbą atlieka šie imigrantai, bet Personalo ir plėtros tyrimų sertifikuotasis institutas (CIPD) skelbia, kad apie 30 proc. atvykėlių iš 2004 metais į ES įstojusių aštuonių rytinių narių, taip pat Rumunijos Bulgarijos, atlieka mažos kvalifikacijos reikalaujančius darbus, tarp jų valymo, statybų ir maitinimo sektoriuose. Panašų darbą atlieka tik 10 proc. britų.

Mažiausia pusė atvykėlių iš šių 10 šalių per savaitę dirba ilgiau kaip 40 valandų, o 30 proc. atlieka daug mažiau kvalifikuotą darbą negu galėtų pagal savo įgytą išsilavinimą ir patirtį. „Pernelyg kvalifikuotų“ britų, sutinkančių imtis paprastesnių darbų – tik 15 procentų.

Tuo tarpu migrantai iš 14 „senųjų“ ES narių dažniausiai atlieka didesnės kvalifikacijos reikalaujantį darbą, atitinkantį jų įgūdžius ir patirtį, nurodė nacionalinis transliuotojas BBC.

CIPD vyriausiasis darbo rinkos analitikas Gerwynas Daviesas sakė, kad anksčiau skelbti nuogąstavimai dėl „Brexit“ poveikio darbininkams iš ES veikiausiai buvo pernelyg sutirštinti.

„Galbūt tai ir neturėtų stebinti, žinant, kad Jungtinės Karalystės ekonomika vis dar sukuria daug darbo vietų ir kad atlyginimai, gaunami čia dirbančių rumunų ir bulgarų, tebėra gerokai didesni negu tie, kuriuos jie galėtų tikėtis gauti savo šalyse“, – aiškino ekspertas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)