Liros kursas 2017 metų pradžioje pasiekė precedento neturintį lygį, nukritęs daugiau nei 17 proc. per praėjusius metus.

Stambule ketvirtadienio dienos prekyboje Turkijos nacionalinės valiutos kursas nukrito 1,4 proc. iki 3,6225 liros už JAV dolerį, kiek anksčiau smukęs iki 3,6401 JAV dolerio atžvilgiu.

„Rinkose manoma, kad Turkijos centrinis bankas pernelyg neryžtingas, kad pakeltų palūkanų normas iki tinkamo lygio ir taip įveiktų didelės infliacijos problemą, – teigia savo elektroniniame laiške Nigelis Rendellas, vyresnysis rinkų analitikas iš „Medley Global Advisors“ Londone. – Todėl rinkose pasigendama patikimumo, ir investuotojai vietoj liros gali pasirinkti dešimtis kitų valiutų savo lėšoms investuoti.“

Silpną Turkijos statistiką, įskaitant duomenis apie šalies bendrąjį vidaus produktą (BVP), kuris trečiąjį praėjusių metų ketvirtį susitraukė, apsunkina didėjančios saugumo rizikos.

Šalies centriniam bankui spaudimą daro politikai, tarp jų ir prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, reikalaujantis mažinti palūkanų normas ir palaikyti ekonomiką.

„Panašu, kad investuotojai tikrina centrinį banką, – teigia N. Randellas. – Turkijos centrinis bankas negali tarnauti dviem šeimininkams – politikams ir planui pasiekti tikslinį infliacijos rodiklį“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)