"Oficialiai atsakau: mums liko įveikti vos trečdalį likusio kelio", - teigė jis Baltuosiuose Rūmuose laikraščiui "The Independent".

Buvęs Graikijos finansų ministras pridūrė: "Iš tiesų turime konstruktyviai bendradarbiauti su mūsų instituciniais partneriais ir atkurti ekonomiką. Mums reikia bendrojo vidaus produkto prieaugio".

Jis sakė, kad šalis jau šešerius metus patiria ekonominę krizę. Graikijai labai reikia, kad Tarptautinis valiutos fondas ir Europos Sąjungos institucijos leistų imtis augimą skatinančių priemonių ir nutraukti taupymą.

"Sunku pasiekti savo tikslus dėl labai nedidelio ūkio augimo. Mums reikia kažko daugiau, pavyzdžiui, specialių programų, kurios nutrauktų dabartinį nedarbo lygio kilimą", - sakė E. Venizelos.

Evangelos Venizelos
Ekonomistai nedrąsiai kalba apie požymius, rodančius Graikijos ekonomikos nuosmukio lėtėjimą. Numatoma, kad šiais metais šalies BVP sumažės dar 4,5 procento, o galbūt kitais metais net augs 0,6 proc. - tačiau pastarajai prognozei pagrįsti kol kas trūksta įrodymų.

Graikijoje nedarbas vėl rekordinis

Nedarbo lygis Graikijoje vėl siekia rekordines aukštumas. Balandžio pabaigos duomenimis, oficialių bedarbių skaičius čia išaugo iki 1,381 mln. žmonių, o tai sudaro 27,6 proc. darbingų šalies gyventojų skaičiaus, praneša Graikijos statistikos agentūra ELSTAT. Prieš mėnesį bedarbių skaičius neviršijo 27 proc., o, pavyzdžiui, 2008 m. gegužę bedarbių dalis Graikijoje buvo daugiau nei milijonu mažesnė ir siekė 357 tūkstančius.

Moterys Graikijoje netenka darbo vis dar dažniau nei vyrai (31,6 proc., palyginti su 24,6 proc.), o jaunimas - dažniau nei vyresnio amžiaus žmonės. Per praėjusius metus nuo 2012 m. gegužės jaunųjų bedarbių, ne vyresnių nei 24 metų amžiaus, dalis išaugo nuo 55,1 iki 64,9 proc., o bedarbių 24-34 metų amžiaus grupėje dalis padidėjo nuo 32,7 proc. iki 37,7 procento.

Didžiausias nedarbo lygis išlieka silpnai išsivysčiusiuose regionuose, esančiuose vakarinėje Graikijos dalyje - Epyre ir Vakarų Makedonijoje, mažiausiai - Egėjo jūros salose (22,2 proc.).

Nedarbas ėmė sparčiai augti 2009 m. rugsėjį, kai šalyje įsisiūbavo skolų krizė. Graikijos ekonomika jau šeštus metus nugrimzdusi į recesiją. Analitikai prognozuoja, kad 2013 metai nebus išimtis ir šalies BVP susitrauks dar apie 4,5 proc. dėl vyriausybės taikomų antikrizinių priemonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)