Pagal dvišalę sutartį su Europos patentų organizacija nuo 1994 metų Lietuvoje pripažįstami Europos patentai, kurių galiojimas išplečiamas ir į mūsų šalį. Tačiau Lietuvai nesant Europos patentų konvencijos nare, šalies pareiškėjai negalėjo pasinaudoti visomis konvencijos teikiamomis galimybėmis apsaugoti savo teises beveik visose Europos šalyse.

Prognozuojama, kad po konvencijos ratifikavimo Lietuvos valstybės biudžetas ir Valstybinis patentų biuras neteks apie 1,5 mln. litų per metus, kurie buvo gaunami už Europos patentų išplėtimą bei surenkami iš metinio mokesčio.

Prisijungus prie konvencijos, Lietuvai reikės sugrąžinti Europos patentų organizacijai Valstybiniam patentų biurui avansu išmokėto mokesčio sumas - apie 356 tūkst. litų. Europos patentų organizacijai finansuoti taip pat reikės kasmet sugrąžinti 50 proc. už patentų galiojimą Lietuvoje mokamų mokesčių - apie 600 tūkst. litų.

Tikimasi, kad per trumpą laiką šie nuostoliai bus kompensuoti žymiai padidėjusiu Europos patentinių paraiškų ir Europos patentų, išplėstų į Lietuvą, skaičiumi.

2003 metų pabaigoje šalyje galiojo 792 nacionaliniai patentai bei 1602 Europos patentai, išplėsti Lietuvoje.

Pernai Lietuvoje gauta 4659 išplėstos Europos patentinės paraiškos (2 proc. daugiau nei 2002-aisiais), 64 Lietuvos subjektų (25 proc. mažiau) bei 48 užsieniečių (4 proc. daugiau) paraiškos nacionaliniam patentui gauti.

Už išradimus pernai surinkta 1,726 mln. litų valstybės mokesčių - 44 proc. daugiau nei 2002-aisiais (1,198 mln. litų).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją