Ketvirtadienį Vilniuje pasirašius baigiamąjį aktą, „W. P. Carey Inc.” valdomas JAV nekilnojamo turto fondas „CPA:17-Global” įsigijo 70 proc. „BRP” akcijų. Šios investicijos vertė - 127 mln. eurų, įskaitant susijusius įsigijimo mokesčius ir išlaidas, rašoma bendrovės pranešime.

60 mln. eurų amerikiečiai jau investavo praėjusių metų pabaigoje, iš „BRP” įsigiję logistikos centrą Kauno rajone.

„BRP” - informuotiesiems investuotojams skirta uždarojo tipo investicinė bendrovė, kuriai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje priklauso mažmeninės prekybos ir logistikos centrai. Jie nuomojami didžiausią statybos, remonto ir buities prekių tinklą Baltijos šalyse valdančiai kompanijai „Kesko Senukai”.
Šis nekilnojamasis turtas ir toliau bus naudojamas tai pačiai paskirčiai – pagal 15 metų sudarytą nuomos sutartį, su galimybe ją pratęsti.

Ligšioliniai „BRP” savininkai - „Kesko Senukai” prezidentas Artūras Rakauskas, „Senukų” tinklo įkūrėjas Augustinas Rakauskas ir investicinė grupė „Žabolis ir partneriai” po sandorio lygiomis dalimis valdo 20 proc. bendrovės akcijų. 10 proc. „BRP” akcijų įgijo strateginiai kompanijos „Kesko Senukai” partneriai - Suomijos koncernas „Kesko”.

Valdymo paslaugas „BRP” teiks „Žabolis ir partneriai kapitalo valdymas”, pagal Lietuvos banko licenciją veikianti valdymo įmonė.

Amerikiečių kompaniją sandorio klausimais konsultavo advokatų kontora „Sorainen“, „BRP“ atstovavo „Ellex“.

Sandorį finansavo „Nordea” bankas.

Milijardiniame portfelyje – ir Lietuva

„Džiaugiamės turėdami galimybę toliau investuoti Baltijos šalyse ir stiprinti savo strateginius santykius su tokiais stipriais partneriais kaip „Kesko Senukai”, - pranešime sako „W. P. Carey Inc.” vykdomasis direktorius Arvi Luoma.

Pasak pranešimo, vienos didžiausių pasaulyje nekilnojamo turto valdymo kompanijų partnerystė su „BRP” prasidėjo 2016-ųjų gruodį, kai amerikiečių fondas Kauno rajone už 60 mln. eurų įsigijo logistikos centrą, kuris taip pat yra išnuomotas „Kesko Senukai”.

„W. P. Carey Inc.” valdomo turto visame pasaulyje vertė šiuo metu siekia 22 mlrd. JAV dolerių. Nekilnojamojo turto sąrašuose Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Azijoje – daugiau kaip 1000 objektų, kurių bendras plotas sudaro beveik 12 mln. kv. metrų.

Nuo 1973 metų veikianti kompanija listinguojama Niujorko vertybinių popierių biržoje (NYSE).

Naujos perspektyvos

Pasak „BRP” partnerio, „Kesko Senukai” prezidento Artūro Rakausko, rekordinio dydžio amerikiečių investicijos Baltijos šalyse strategiškai svarbios ne tik dėl ekonominių, bet ir dėl geopolitinių priežąsčių.

„Pasaulinio lygio kompanijos atėjimas liudija pasitikėjimą visa rinka ir atveria naujas perspektyvas mūsų ekonomikos vystymuisi”, - sako Artūras Rakauskas.

Jis pabrėžia, kad sandoris buvo itin sudėtingas dėl skirtingos teisinės aplinkos JAV ir kiekvienoje iš Baltijos šalių. Todėl sėkmingas sandorio užbaigimas reiškiąs ir tarptautinį finansų rinkas reguliuojančių institucijų veiklos įvertinimą.

„Milžiniška „W. P. Carey” investavimo patirtis ir galimybės įgyvendinti šį sudėtingą sandorį – viskas, ko galima tikėtis iš idealaus partnerio”, - sako „Kesko” vyresnysis viceprezidentas Tommi Kasurinen.

Artūro Rakausko teigimu, partnerystė su amerikiečiais leis siekti dar ambicingesnių tikslų visam „Kesko Senukai“ tinklui.

Ambicinga plėtra

„Kesko Senukai“ valdo didžiausią statybos, remonto ir buities prekių tinklą Baltijos šalyse, kurį sudaro 101 parduotuvė. Dar 27 parduotuvės veikia Baltarusijoje. Pagal strateginį planą, tinklo modernizavimui iki 2020 metų numatyta investuoti per 100 mln. eurų.

Bendra tinklo apyvarta 2016 metais sudarė 598 mln. eurų – 2,6 proc. daugiau nei 2015 metais (583 mln. eurų). Iki 2020 metų planuojama pasiekti 1 mlrd. eurų apyvartą.

Suomijos koncernui „Kesko“ priklauso 50 proc. „Kesko Senukai" akcijų. Likusias akcijas lygiomis dalimis valdo „Kesko Senukai" prezidentas Artūras Rakauskas ir tinklo įkūrėjas Augustinas Rakauskas.

„Kesko“ koncernas – vienas iš mažmeninės ir didmeninės prekybos lyderių Europoje, kurio apyvarta praėjusiais metais viršijo 10 mlrd. eurų. Koncerno įmonėse dirba apie 45 tūkst. darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)