Baudžiamoji atsakomybė numatyta, jei vokelyje mokamas atlyginimas viršys 10 minimalių mėnesinių atlyginimų. Tokiu atveju darbdaviui grės iki dvejų metų nelaisvės.

Tiesa, numatyta ir lengvesnių bausmių – priverstiniai darbai ar laikinai iki trejų metų sustabdyta įmonės veikla.

Darbdaviai ir dabar gali būti teisiami už vengimą mokėti mokesčius, tačiau, pasak teisininkų, vokeliai pasirinkti, nes šį nusižengimą lengviau įrodyti.

Pasak pareigūnų, atlyginimai vokeliuose šiuo metu mokami maždaug ketvirtadaliui visų dirbančių asmenų.

Lietuviškas verslas Latvijoje vis labiau leidžia šaknis

Pagal prekių ir paslaugų apyvartą Lietuva ir toliau lieka viena svarbiausių Latvijos partnerių. Lietuviškas verslas Latvijoje vis labiau leidžia šaknis. Šiuo metu šalyje veikia 2 282 lietuviško kapitalo įmonės. Tik pernai savo veiklą Latvijoje pradėjo 300 lietuviškų įmonių.

Žinomiausios iš Latvijoje veikiančių lietuviškų kompanijų – bendrovė „Maxima“, šalyje turinti apie 140 parduotuvių, kelionių operatorius „Novaturas“. Lietuvius kaimyninėje šalyje domina ir nekilnojamojo turto rinka – šią nišą užpildžiusi bendrovė „Hanner“, Latvijoje vykdanti ar jau įvykdžiusi apie 8 stambius projektus. Šį rudenį Rygoje prasidės prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ pagrindiniai statybos darbai.

Kas vilioja lietuvius į Latviją? Lietuviškos prekės bei paslaugos, siūlomos Latvijoje, pirkėjus vilioja ne tik puikia kokybe, bet ir lanksčia kainų politika. Pasak latvių, tai yra didžiausias lietuviškų prekių bei paslaugų privalumas, todėl neabejojama, kad lietuviškų įmonių Latvijoje daugės ir ateityje.

Keičiama duonos pardavimo tvarka

Sunkios dienos atėjo mažosioms Latvijos parduotuvėms – jos privalės per dieną parduoti visą užsakytą duoną. Nebeleidžiama nei pačioms parduotuvėms kaupti jos atsargų, nei duonos grąžinti gamintojams.

Pasak vyriausybės atstovų, mažosios parduotuvės iki šiol gamintojams grąžindavo didžiulius kiekius neparduotos duonos. Gamintojai dėl to patirdavo nemenkų nuostolių, todėl prekybos duona tvarka mažosiose parduotuvėse ir buvo sugriežtinta.

Ši tvarka nepalies didžiųjų prekybos centrų, o smulkieji prekybininkai skundžiasi sumažėjusia apyvarta bei pirkėjų nepasitenkinimu. Jei vakare lieka neparduotos duonos – parduotuvei gresia solidžios baudos. Jei duonos pritrūksta – nepatenkinti pirkėjai. Tačiau vyriausybė jokių pokyčių čia kol kas nežada.

Daugėja užsienio turistų

Rygoje daugėja užsienio turistų. Palyginti su 2014 m., jų padaugėjo beveik 40 proc. ir pernai užsienio turistų skaičius viršijo jau 2 mln. žmonių. Tiesa, Rusijos turistų pernai sumažėjo trečdaliu, tačiau 12 proc. išaugo turistų iš Vokietijos skaičius, 8 proc. – iš Estijos, iš Lietuvos turistų padaugėjo 7 proc.

Pernai į Rygą atvyko nemažai turistų iš šalių, iš kurių anksčiau praktiškai neatvažiuodavo. Tai Nyderlandai, Ukraina bei Azijos šalys.

Turistus į Rygą traukia ne tik puikiai sutvarkytas miestas, architektūros paminklai ar daugybė pramogų. Ryga turi tiesioginį susisiekimą lėktuvais su daugeliu pasaulio miestų, todėl yra patogiai pasiekiama.