Ekscentriško būdo plieno, kasybos, nekilnojamojo turto ir telekomunikacijų magnatas per metus prarado 1,9 mlrd. JAV dolerių (apie 5 mlrd. litų), o jo turtas dabar vertinamas 10,2 mlrd. dolerių (beveik 30 mlrd. litų), todėl Rusijos turtingiausių žmonių sąraše R.Abramovičius užima 13-ąją poziciją, nurodė "Forbes".

Žurnalas nepaaiškino R.Abramovičiaus turto sumažėjimo priežasčių. Šis verslininkas garsėja kaip didžiausios pasaulyje jachtos savininkas ir kartais keliauja po pasaulį tuo laivu. Jachta "Eclipse" neseniai atplaukė į Niujorką, kai milijardierius ir jo 31 metų širdies draugė Daša Žukova ruošėsi dukrelės Leah Lu (Lėjos Lu) gimimui. Mergytė yra septintasis šio milijardieriaus vaikas.

Anksčiau šį mėnesį "Forber" pareiškė, kad R.Abramovičiaus dukros gimimas buvo "brangiausias pasaulyje gimdymas". Žurnalas rašė, kad "mažosios Leah Lou gimdymo Amerikos teritorijoje kaina siekė kelis šimtus milijonų dolerių".

Tačiau "Forbes" nurodė, kad R.Abramovičius turi milijardo dolerių (2,64 mlrd. litų) vertės meno kūrinių kolekciją ir anksčiau šiais metais papildė ją 40 darbų, sukurtų garsaus konceptualiojo meno kūrėjo Iljos Kabakovo už 60 mln. dolerių (158,7 mln. litų).

"Forbes" sąraše antruosius metus iš eilės pirmąją vietą užima Ališeras Usmanovas - Uzbekistane gimęs Rusijos magnatas, kurio kapitalas, vertinamas 17,6 mlrd. dolerių (45,6 mlrd. litų), sukauptas daugiausiai iš investicijų į kasybos ir medienos pramonę, vėliau išplėstų į į žiniasklaidą ir kitas sritis.

"Forbes" duomenimis, A.Usmanovas yra 34-asis turtingiausias žmogus pasaulyje. Tuo tarpu antrasis turtingiausias Rusijos milijardierius Michailas Fridmanas, buvęs vienas iš naftos bendrovės TNK-BP savininkų, pasaulyje yra 41-asis ir valdo turtą, vertinamą 16,5 mlrd. dolerių (43,6 mlrd. litų).

Į Rusijos turtuolių pirmąjį penketuką taip pat patenka dujų bendrovės "Novatek" akcininkas Leonidas Michelsonas, valdantis 15,4 mlrd. dolerių (40,7 mlrd. litų) kapitalą ir pasaulyje užimantis 47-ą vietą; kitas buvęs TNK-BP savininkas (15,1 mlrd. dolerių, (39,9 mlrd. litų), 52-oji vieta pasaulyje); taip pat antrosios didžiausios Rusijos naftos bendrovės "Lukoil" prezidentas Vagitas Alekperovas (14,8 mlrd. dolerių (39,2 mlrd. litų), 55-oji vieta pasaulyje).

Didžiausią pažangą Rusijos turtuolių pirmajame 20-uke padarė L.Michelsonas, pakilęs septyniomis pozicijomis, taip pat vienas iš "Novatek" savininkų Genadijus Timčenka, šoktelėjęs per penkias vietas į devintąją poziciją, sukaupęs 14,1 mlrd. dolerių (37,3 mlrd. litų).

G.Timčenka yra senas Rusijos prezidento Vladimiro Putino pažįstamas, nors jie abu neigia, kad tai niekaip nesusiję su "Novatek" iškilimu į Rusijos energetikos sektoriaus viršūnę.

Didžiausia nepriklausoma gamtinių dujų tiekėja "Novatek", taip pat užsiimanti prekyba, pamažu tampa realia konkurente valstybinei dujų eksporto monopolininkei "Gazprom".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)