Apie tai antradienį pranešė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Ekstremali situacija lieka neatšaukta, bet ne dėl to, kad būtų grėsmė, bet veikiau dėl biurokratinių priežasčių, dokumentų sutvarkymo“, – prieš Ekstremalių situacijų komisijos posėdį žurnalistams sakė jis.

Vėliau antradienio pavakarę pranešta, kad ekstremali padėtis bus atšaukta trečiadienį.

Mero teigimu, dėl avarijos kilę nuostoliai yra dvejopi. Viena vertus, teks atlyginti visas išlaidas, susijusias su avarijos likvidavimu. Antra, gamtai padaryta žala, kuri gali būti gerokai didesnė.

„Kol kas aišku tik tai, ką matėme savo akimis - vamzdžiai nutraukti dėl nuošliaužos statybų aikštelėje, dėl ko ji susidarė – tai atsakys ekspertai“, – komentavo Vilniaus meras.

Anot jo, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija aiškinsis, dėl ko susidarė nuošliauža statybų aikštelėje ir kas už tai atsakingas.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas turėtų išsiaiškinti, kokia žala buvo padaryta gamtai. Jo direktorius Marius Švaikauskas paaiškino, kad konkretus žalos gamtai dydis, kurį turės sumokėti kaltininkai, priklausys nuo to, kiek tiksliai ir kokių teršalų dėl avarijos pateko į Nerį. Įvykus avarijai, vandens mėginiai kelias dienas buvo imami keliose vietose – tiek prieš srovę nuo teršalų patekimo vietos, tiek pasroviui – pvz., Vievyje ir Kaune. Mėginių tyrimo rezultatai turėtų paaiškėti ketvirtadienį.

„Vilniaus vandenys“, kuriems priklauso nutraukti vamzdžiai, taip pat kitos savivaldybės valdomos įmonės ir privačios bendrovės, kurios prisidėjo likviduojant avariją, apskaičiuos kiek joms tai kainavo. Preliminarūs šie duomenys, anot mero, turėtų būti žinomi trečiadienį.

R. Šimašius teigė, kad dėl avarijos nutraukti vandens tiekimą miestiečiams ir taip sumažinti nuotekų patekimą į Nerį nebuvo galima, nes dėl to būtų kilusi grėsmė žmonių gyvybėms – be vandens esą būtų likę ne tik gyventojai, bet ir gydymo įstaigos.

„Deja, bet turbūt nuo pirmos dienos matėsi, kad dėsningai bus aiškinamasi, o kas dėl to kaltas. Aš nedrįstu vienareikšmiškai sakyti, kas kaltas, tai turėtų padaryti nepriklausoma tyrimų komisija, o visos pusės turi turėti galimybę sėdėti toje komisijoje ir pateikti savo duomenis.

Kas šiandien yra visiškai aišku, kad vamzdžiai buvo per du metrus nuo statybvietės, bet nuošliauža įvyko statybvietėje. Tą irgi visi aiškiai matė. Ar buvo statoma pagal projektą, ar buvo gauti visi leidimai, ar nebuvo pažeisti kažkokie reikalavimai. Kaip visa tai atrodė, be jokios abejonės, atitinkama tyrimų grupė turės, mano supratimu, kuo greičiau pateikti“, – sakė meras, paklaustas, ar galimi nelaimės kaltininkai viešumoje nesikrato atsakomybės.

Jis apgailestavo dėl dabartinės ekstremalios situacijos skelbimo tvarkos, nes pagal ją reikalingas fizinis daugelio asmenų dalyvavimas įvykio vietoje, o piko metu tai sudėtinga.

„Vilniaus vandenų“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis patvirtino, kad iš viso į Nerį pateko apie 20 tūkst. kubinių metrų nevalytų nuotekų - apie 1 tūkst. kubinių metrų per valandą. Skaičiuojama, kad apie pusę jų sudarė paviršinės nuotekos, patekę į surinkimo sistemą patekę su lietaus vandenimis.

Nors gruodžio 24 d. vakarą pranešta, kad Vilniaus Upės gatvėje nutraukti magistraliniai nuotekų vamzdžiai atstatyti, į upę nuotekos nebepatenka, tačiau ekstremalioji situacija mieste nebuvo atšaukta iki antradienio.

Apie 100 įvairių tarnybų specialistų kiek daugiau nei parą intensyviai dirbo avarijos vietoje, kad nuotekų vamzdžiai būtų atstatyti kiek įmanoma greičiau ir sustabdyta gamtai daroma žala.

Gruodžio 23 d. apie 1 val. dienos Žvėryno rajone, Upės gatvėje, ties verslo centru „Green Hall“ statybvietėje atsivėrus įgriuvai, buvo nutraukti du „Vilniaus vandenų“ nuotekų vamzdžiai. Šiais vamzdžiais tekėjo nuotėkos iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų.

Dėl to Vilniaus savivaldybėje susirinkusi Ekstremaliųjų situacijų komisija mieste buvo paskelbusi ekstremaliąją situaciją.

Gruodžio 24 d., dienos metu nuotėkų vamzdžių nutraukimo vietoje susidariusioje įgriuvoje buvo sutankintas naktį suvežtas gruntas ir taip pasirengta tolimesniems vamzdžio atstatymo darbams. Apie 16 valandą buvo pradėtos montuoti nutrauktų vamzdžių movos. Apie 21 val. nuotėkų vamzdžiai sujungti ir jų veikimas atnaujintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)