„Siekiame, kad mokesčių politika būtų nuosekli ir kryptinga, o sprendimai, susiję su tarifų pakeitimais, būtų žinomi gerokai iš anksto. Taip galime būti tikri, kad visos suinteresuotos pusės laiku ir tinkamai prisitaikys prie naujų aplinkybių“, – Finansų ministerijos pranešime cituojamas ministras R. Šadžius.

R. Šadžius taip pat pabrėžia, kad verslas, iš anksto žinodamas, jog alkoholio akcizų tarifai trejus metus didės palaipsniui, gali užtikrintai planuoti gamybos apimtis, investicijas bei plėtrą. Iki tol verslo bendruomenė šių garantijų turėjo gerokai mažiau.

Be to, akcizų didinimo planas, leidžiantis išvengti staigių akcizo šuolių ir garantuojantis tolygų tarifų didėjimą, yra veiksminga priemonė, siekiant užkardyti kelią šešėlinei prekybai.

Ruošdama alkoholio akcizų tarifų didinimo planą, Finansų ministerija siekė nustatyti ilgalaikius principus, pagal kuriuos akcizų tarifai būtų didinami, vengiant atvejų, kad, padidinus vienos alkoholinių gėrimų grupės akcizą, išaugtų kitų alkoholinių gėrimų vartojimas.

Taip pat atsižvelgta į buvusį apmokestinimo lygį, pardavimų pokyčius, kitų šalių patirtį, siekį mažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą, ypač jaunimo. Alkoholio akcizų didinimo klausimai buvo aptarti ir su asocijuotomis verslo struktūromis.

Finansų ministerija primena, kad nuo 2016 metų kovo 1 d. etilo alkoholio akcizų tarifai padidėjo 2,5 proc., alaus, vyno ir kitų fermentuotų gėrimų bei tarpinių produktų – 8 proc. Atitinkamai nuo 2017 m. kovo 1 d. ir 2018 m. kovo 1 d. etilo alkoholio akcizų tarifai didės dar po 2,5 proc., visų alkoholinių gėrimų – po 8 proc.

Skaičiuojama, jog dėl padidintų alkoholio akcizų valstybės biudžetas 2016 metais turėtų gauti apie 8 mln. eurų papildomų pajamų.

Etilo alkoholio ir alkoholinių gėrimų akcizų didinimas atitinka Europos Sąjungos Tarybos rekomendacijas mažinti mažas pajamas gaunančių asmenų mokestinę naštą, perkeliant ją ant kitų, ekonomikos augimui mažiau kenkiančių, šaltinių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)