DELFI skaitytojus labai domino aktualijos, susijusios su euro įvedimu – kokiu kursu bus keičiami litai, kokių priemonių imtasi užtikrinant teisingą konvertavimą, kur bus kalami lietuviški eurai, kaip keisis kainos, įvedus eurą ir t. t.

R. Šadžius teigė, kad referendumas dėl euro jau buvo 2003 m., kai Lietuva patvirtino stojimą į Europos Sąjungą.

„Dabar turime sąžiningai vykdyti šios sutarties nuostatas: joje numatytas prisijungimas prie vieningos Europos valiutos, kai atitiksime konvergencijos kriterijus", - teigė ministras.

Nespėjo suskaičiuoti savo algos

Sulaukęs klausimo dėl litų keitimo į eurus kurso, ministras teigė, kad tai liepą nustatys Europos Sąjungos teisės aktai, tačiau ramino žmones, kad „pagrindo manyti, kad jis bus kitoks negu dabar, nėra.” (šiuo metu euro fiksuotas kursas yra 3,45 Lt).

R. Šadžius taip pat pažadėjo, kad imsis visų priemonių, jog dirbantiesiems būtų teisingai perskaičiuoti atlyginimai ir čia pat sulaukė klausimo, ar žino, kiek gaus algos eurais.

„Dar ne, nespėjau. Yra svarbesnių darbų”, - šypsodamasis atsakė ministras.

Jis taip pat nuramino prielaidomis pasidalinusi skaitytoją, kad eurą įsivedusiose valstybėse kainos kyla, o algos ne.

„Produktų kainos ir taip visą laiką truputį kyla. Infliacijos lygmuo 2-3 proc. per metus laikomas normaliu ekonominiu reiškiniu. Tačiau visose po 2002 m. įsivedusiose eurą šalyse atlyginimai taip pat kilo. Estų vidutinė alga šiuo metu jau gerokai didesnė už lietuvių. Tikiuosi, ir mūsų algos taip pat pakils dėl teigiamo euro įvedimo poveikio Lietuvos ekonomikai”, - dalinosi ministras.

Šešėlio euru nemažins

Pareigūnas nurodė, kad lietuviškos euro monetos bus pagamintos Lietuvoje, Monetų kalykloje, tuo tarpu banknotus iš pradžių teks skolintis iš kitų euro zonos šalių centrinių bankų. Vėliau esą užsakysime patys.

Skaitytojas pametėjo mintį, kad euro įvedimas – puiki proga pamatyti, kiek šešėlyje sukasi litų, tačiau atmetė šią mintį.

„Pats euro įvedimas nėra priemonė traukti pinigus iš šešėlio. Tam turi būti taikomos kitos įstatymuose numatytos priemonės”, - DELFI konfrencijoje sakė ministras.

Pasak jo, Lietuvos banko duomenimis, 2007 m. neįvestas euras neleido šaliai sutaupyti 7 mlrd. Lt – tokia suma susidarė dėl didesnių palūkanų ir keitimo mokesčio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (757)