Dėl žaislo galvas pametė ir lietuviai – sukučius įsigyti trokšta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Kol prie parduotuvių tįsta eilės, prekybininkai džiaugiasi milžiniškais pardavimais ir prognozuoja, kad sukutis taps vienu populiariausių žaislu istorijoje.

Sukutis – tai paprastas mechaninis žaislas, kurio viduryje yra guolio principu veikiantis ratukas, leidžiantis sukučiui greitai ir tolygiai suktis. Žaisliukas yra nedidelis – telpa į delną, gali būti šviečiantis spalvotomis švieselėmis ar išsiskiriantis kitomis savybėmis.

Žaislai yra pristatomi kaip padedantys susikaupti, atsipalaiduoti.

Žurnalistei, kulinarei, laidų vedėjai Beatai Nicholson savo kailiu teko patirti kilusią psichozę dėl šio mažo žaisliuko.

„Prekybos centras toookį šeštadienį yra pustuštis, tik ne viena žaislų parduotuvė – „Mini pasaulis“, ten eilė ir visi perka tą patį dalyką, aš irgi buvau atvesta čia, fidget spinner, nieko nesuprantu...whyyy??? Nu mada tokia, čia ne eilė, 10 kartų didesnė... tai suaugę, ar jus suprantat kas čia??“, – savo feisbuke rašė ji.

DELFI B. Nicholson komentavo, kad ją į parduotuvę nusivedė dukra:

„Nustebusi esu, kad yra toks didžiulis susidomėjimas. Kai įdėjau į feisbuką įrašą, net mano draugė , kuri Kalifornijoje gyvena, rašė, kad pas juos toks pats susidomėjimas. Tai rodo globalizacijos jėgą, kad vienu metu skirtingose pasaulio dalyse visi pasaulio vaikai eina iš proto dėl to dalyko. Kaip buvo pokemonai, dabar šitas. Nors mes nebuvome pokemonais susidomėję.“

Moters žaislas nei sužavėjo, nei nesužavėjo, tačiau ji taip ir laiko nesupratusi, iš kur tokia manija: „Sukasi ir viskas. Tiesiog sukasi. Sunku paaiškinti šį fenomeną, aš irgi nesuprantu, bet taip yra, ir viskas“, – juokėsi ji.

Sukučių manija plinta feisbuke, mamyčių forumuose ir grupėse. Viena dviejų vaikų motina taip pat buvo nustebusi dėl milžiniško žaislo populiarumo.

„Ilsėjomės Turkijoje ir matėme, kad ant kiekvieno kampo juos parduoda, bet nežinojome, kad čia tokia didelė manija, kol kolega neįdėjo nuotraukos, kokia eilė yra Lietuvoje prie tų spinerių.

Parašiau jam, kas čia vyksta, ir paskui paskelbiau feisbuke, kad galiu jų nupirkti Turkijoje. Taip gavosi, kad vežiau dvidešimt namo. Užsakymų buvo daug, nes, atseit, jų gauti neįmanoma, nors mačiau mamyčių forumuose, kad yra kur nusipirkti. Nežinau, kodėl tokios eilės...“, – nesuprato moteris.

Ji teigė, kad ši manija jos vaikų kol kas nepasiekė, tačiau jau ruošiasi, kada ji prasidės.

Prekybininkai džiūgauja

Prekybininkai dėl milžiniško šio žaislo populiarumo trina rankas. Pirkėjai į parduotuves traukia būriais, laukai eilėse. Daugelis jų lieka it musę kandę, kadangi sukučiai išparduodami žaibiškai.

„Mini pasaulis“ pradėjo prekiauti „Fidget Spinner“ žaislais gegužės 12 dieną prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“. Mūsų pirkėjai juos vadina tiesiog spineriais, rečiau suktukais.

Iki to jų buvo galima įsigyti tik internetu. Spineris yra Youtube išreklamuotas produktas. Paaugliai apie jį sužinojo ir pamišo dėl jo visame pasaulyje žiūrėdami Youtube“, – teigė „Mini pasaulis“ bendraturtis Justas Mamontovas.

Anot jo, jau dabar skaičiai rodo, kad tai vienas didžiausių kada nors buvusių paauglių pamišimų: „Didesnis už Yo-Yo ar Loom Band, jei atsimenate buvo tokios apyrankės iš gumyčių. Fidget Spinner išparduodami žaibiškai visur, kur tik atsiranda, ir tol, kol visi 8-14 metų vaikai turi bent vieną.“

Parduotuvių „HobbyShop“ marketingo vadovas Edvinas Tamutis taip pat džiaugėsi milžinišku žaislo populiarumu.

„Mūsų parduotuvėse tikriausia praeitą antradienį atsirado. Nepilna savaitė – ir jau nebėra, apytikriai skaičiuojant – keturios dienos. Buvome užsakę 4000 vienetų“, – pasakojo jis.

Vyras teigė, kad įmonės jau yra užsakiusi gerai didesnį kiekį, be to, daugiau rūšių: šviečiančių tamsoje, metalinių, su LED lemputėmis ir pan.

Visgi jis pripažino nesuprantantis, kodėl kilo tokia psichozė.

„Žinokite, aš bandžiau ir savo pardavėjų, ir google klausti – niekas nežino, kodėl taip yra. Kad mada – tai faktas, bet iš kur ta mada, kodėl ta mada atėjo, net ir pats nežinau, niekas neįvardina tiksliai nei tikslo, nei paskirties to žaislo – tiesiog tokia banga atėjo.

Pats žaislas nėra naujas, jis rinkoje pasirodė prieš kelerius metus, bet tuomet niekam nebuvo įdomus. Nežinau jo sėkmės istorijos, gal youtube kanalas, bet tiesiog atsirado milžiniškas poreikis iš žmonių, ir surizikavome“, – sakė jis.

„Žaislų planeta“ marketingo projektų vadovė Dovilė Seliukė pripažino, kad spėti į traukinį pavėlavo ir sukučių jų parduotuvėse kol kas nėra, tačiau jie tikrai turėtų atsirasti šią savaitę.

„Mes iš sandėlių į parduotuves tik krauname. Tai tikimės, kad bus parduodamas gerai, bet tiksliai negaliu atsakyti“, – sakė ji.

Moteris sako, kad vasarą tai turėtų tapti preke „Numeris 1“, o žaislas gali nurungti visus prieš tai buvusius žaislus.

„Su juo visur patogu: ir paplūdimy, ir prie ežero, kišenėje įsidedi ir turi. Patogu jį šalia savęs turėti, užimti laisvą minutę, pasukti. Įžvelgiu ir kitą pusę – rankų mankšta. Čia kaip streso kamuoliukai, sukelia tau nusiraminimą.

Būtų sunku prognozuoti, bet atsižvelgus į pasaulio tendencijas, kad jis yra visur, tai labai gali būti, kad tai stiprus konkurentams visiems buvusiems žaisliukams“, – sakė ji.

Kaina stebina

Vis dėlto daugelį stebina ne tik sukučio populiarumas, bet ir jo kaina.

„Kaina aukšta, mokėjau 8 ar 9 eurus. Tikrai neadekvačiai didelė. Bet, kadangi tai yra dalykas vaikams, vaikai paprastai priverčia tėvus juos nupirkti“, – juokėsi B. Nicholson.

Dviejų vaikų motina, viešėjusi Turkijoje, atkreipė dėmesį, kad sukučiai ten kainuoja gerokai pigiau – 3 eurus, kai šviečiantis – 5 eurus, tačiau suabejojo jų kokybe: „Matosi, kad nėra labai jie kokybiški. Vienas, turėjęs šviesti, tai šviečia, tai ne, nesuprasi.“

J. Mamontovas teigė, kad parduotuvėje „Mini pasaulis“ kainos svyruoja nuo 3 iki 9 eurų.

„Kainai įtaką daro užperkami kiekiai ir pristatymo laikas iš gamintojų Kinijoje – norėdami greičiau papildyti lentynas, pardavėjai brangiai moka už pristatymą kurjeriais arba perka iš perpardavėjų. Kita vertus, kainą diktuoja ir paklausa – pirkėjai nenori laukti ar rasti tuščių lentynų, jie nori spinerio dabar ir čia. Žinoma, yra ir kokybės skirtumai“, – sakė jis.

„HobbyShop“ parduotuvėse paprastą sukutį galima įsigyti už 7 eurus, tačiau netrukus atsiras ir daugiau įvairių rūšių sukučių, kurie, tikėtina, bus brangesni.
Sukutis "Fidget Spinner"

„Natūralu, kad visą laiką kažkur yra pigiau. Į „Maximą“ atėjus irgi viskas atrodo brangu, bet žmonės perka. Tai yra rinkos kaina, mes įsivertinome, kokia ji yra, ir tikrai nesame brangiausi. O ta kokybė ar atitinka kainą – sunku pasakyti. Mes irgi esame verslas, nesiveržiame jų už savikainą parduoti.

Tuo tarpu parduotuvėje „Žaislų planeta“ žaislo kaina dar nėra aiški: „Sunku pasakyti, kadangi dar tik sandėlyje yra. Ji bus panaši į rinkos kainą, negali stipriai skirtis“, – sakė D. Seliukė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)