„Pas gydytojus pakliūti negaliu jau daugiau kaip dvi savaites“, - savo istoriją pradėjo pasakoti į DELFI redakciją besikreipęs Tomas.

Pasak pašnekovo, šių metų gegužės mėnesį jis išėjo iš darbo, kadangi vyras kartu vykdė individualią veiklą, PSD mokesčiu nuo birželio mėnesio turėjo pasirūpinti pats.

„Sodra“ nuskaičiavo daugiau

„Taip nutiko, kad birželį pamiršau susimokėti mokestį. Liepos pradžioje „Sodra“ apribojo mano sąskaitas ir iš kelių nuskaičiavo PSD mokestį. Tačiau iš skirtingų sąskaitų kartu buvo nuskaičiuota ne 72 litai, o dar 34,35 litais didesnė suma. „Sodra“ jos grąžinti tikrai nesiruošia: pareiškė, kad neva tai kas nuskaityta daugiau, užskaitys metų gale“, - teigė vyras.

Rugsėjo pradžioje nuvykęs pas dantų gydytoją, Tomas A. buvo išsiųstas namo: „Buvau labai nustebintas, kai man pranešė, kad esu nedraustas ir medicininės paslaugos suteiktos nebus“.

Vyras pasakojo, kad susisiekė tiek su Valstybine ligonių kasa, tiek su „Sodra“, tačiau iki šiol medicininėmis paslaugomis naudotis negali.

„Man buvo paaiškinta, kad nors „Sodra“ pinigus už birželio mėnesį nuskaitė, Ligonių kasa jų negavo. Pirma, „Sodra“ teisinosi, kad viskas turi būti gerai, tačiau patikrinę duomenis, sakė, kad keitėsi įmokų kodai, todėl reikės viską pertvarkyti. Tačiau kodėl tai nebuvo padaryta laiku, o tik tada, kai aš į juos kreipiausi“, - domėjosi pašnekovas.

Susisiekęs su Ligonių kasos atstovais vyras sužinojo, kad įmokos už birželio mėnesį iš „Sodros“ nebuvo gautos, todėl Tomo sveikatos draudimas yra nutrūkęs, nors įmokos už liepą ir rugpjūtį yra sumokėtos.

„Kyla klausimas, kur mano sumokėtas 1,5 karto didesnis PSD mokestis už birželio mėnesį nukeliavo. Kam iš vis reikėjo išsireikalauti tų pinigų, jei vis tiek nesu draustas ir medicininėmis paslaugomis negaliu naudotis visą ketvirtį – iki spalio mėnesio?“, - teiravosi Tomas A.

Privaloma mokėti bent tris mėnesiui be pertraukos

Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai Kazys Žilėnas aiškino, kad pagal Sveikatos draudimo įstatymą sveikatos draudimas galioja tik tada, jei gyventojas (ar darbdavys) PSD mokestį moką tris mėnesius be pertraukos.

„Jei pašnekovas pats sumokėjo už liepą ir rugpjūtį, tai dar trūksta mokesčio už trečią mėnesį. Tačiau tai galioja, jei mokama kas mėnesį tvarkingai. Jei vėl nustojama bent mėnesiui mokėti, tai vėl nutrūksta draudimas ir vėl reikia laukti mažiausiai trijų reguliarių įmokų“ , - teigė specialistas.

Gyventojui išėjus iš darbo ar jo netekus, sveikatos draudimas galioja iki paskutinės mėnesio dienos, kai darbdavys pervedė paskutinę įmoką. „Jei žmogus kitą mėnesį nepasirūpina savarankiškai susimokėti, nepraneša darbo biržai arba nepradeda dirbti, draustumas nutrūksta“, - perspėjo K. Žilėnas.

Jei DELFI skaitytojas būtų nepamiršęs laiku susimokėti PSD mokesčio už birželio mėnesį pats, sveikatos draudimas jam iki šiol būtų galiojęs.

„Susimokėti galima iki mėnesio pabaigos. Taip pat galima sumokėti į priekį kalendorinių metų rėmuose. Tačiau svarbu, kad nebūtų praleistas nei vienas mėnuo. Nes jei, pavyzdžiui, sumokama mėnesio pirmą dieną, tai už praėjusį mėnesį šis mokestis negali būti užskaitytas“, - teigė Ligonių kasų atstovas.

PSD nuskaičiuotas teisėtai

„Sodra“ komunikacijos ir tarptautinių ryšių skyriaus specialistas Martynas Žilionis DELFI aiškino, kad individualią veiklą pagal pažymą vykdantis Tomas už birželio mėnesį PSD įmokas privalėjo sumokėti pats iki paskutinės mėnesio dienos.

„Kadangi iki šio termino įmokos nebuvo sumokėtos, teisės aktų nustatyta tvarka po penkių dienų buvo pateiktas mokėjimo nurodymas į skolingo draudėjo sąskaitą kredito įstaigoje. Jeigu asmuo nustatyta tvarka PSD įmokų nemoka, pareiga grąžinti skolą išlieka nepriklausomai nuo privalomojo sveikatos draudimo galiojimo“, - teigė atstovas.

Pagal galiojančius įstatymus, kaip prieš tai nurodė Ligonių kasos, sveikatos draudimas įsigalioja tik kitą mėnesį po to, kai tris mėnesius iš eilės yra mokamos PSD įmokos, arba nuo tos dienos, kai asmuo sumoka tris minimalių mėnesinių algų dydžio įmoką (3*850 lt).

„Sodros“ surinktos PSD įmokos Ligonių kasas pasiekia per tris dienas.

„Tą dieną, kai „Sodra“ pervedinėjo iki birželio pabaigos surinktas PSD įmokas (už birželio mėnesį), Ligonių kasa už istorijoje minimą asmenį pinigų negavo. Negavo dėl to, kad pati „Sodra“ jų neturėjo. O neturėjo, nes žmogus įmokų iki birželio mėnesio nesumokėjo“, - komentavo M. Žilionis.

Laikantis įstatymo pavėluotos sumokėti PSD įmokos Ligonių kasoms taip pat yra pervedamos per tris dienas, kai jos išskaitomos.

Laikosi įstatymo reikalavimų

Pasirodžius straipsniui, „Sodra” išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „Sodros” veiksmų negalima vadinti “savavališkais”, nes ji laikosi visų įstatymų nustatytų reikalavimų.

„Skirtingai nei vykdantys individualią veiklą, gyventojai, dirbantys su verslo liudijimais, PSD įmokas moka ne „Sodrai“, o Valstybinei mokesčių inspekcijai. Taigi, minėtiems gyventojams „Sodra“ PSD įmokų nenuskaičiuoja”, aiškina „Sodra”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)