Televizijos "Rossija 24" laidoje žurnalistė Anastasija Jeifmova apžvelgia lietuvių gatvės meno kūrinį.

"Kas nežino, čia – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir respublikonų kandidatas į JAV prezidentu Donaldas Trumpas. Iš esmės tai plagiatas, nes primena garsų grafitį ant Berlyno sienos – sovietų generalinio sekretoriaus Leonido Brėžnevo ir Rytų Vokietijos politiko Ericho Honeckerio bučinį. Šis grafitis atsirado 1979 m. iš pirm žvilgsnio autorius neigiamos prasmės neperteikė – neva V. Putinas ir D. Trumpas moka susitarti, tai simbolis. Įdomus kitas aspektas – pastaruoju metu pernelyg dažnai gatvės menas eksploatuoja politines temas. Pvz. „Eurovizijos“ dainų konkursas – politinis angažuotumas jau niekam ne paslaptis", - laidoje komentuoja žurnalistė.

Žurnalistė taip pat bandė įteigti, kad be politinio atspalvio toks kūrinys neturi jokios meninės vertės.

Rusų žurnalistė paminėjo, kad grafikos dizainerio M. Bonanu biografijoje tai – ne pirmas bandymas sužaisti politine korta.

"Kitas jo darbas – fiurerį primenanti koala ir prierašas: „Su Hanuka“. Na, bet pavaizdavęs Rusijos prezidentą kartu su D. Trumpu jis pataikė į dešimtuką", - komentuoja žurnalistė.

Reportaže rusų politologo Dmitrijus Solonnikovas teigia, kad šiuolaikinis vaizduojamasis menas „išsigimsta. <...> Šiuolaikinis vaizduojamasis menas – arba didelis verslas ir dideli pinigai, arba didelė politika. Na o didelė politika galiausiai atveda prie didelių pinigų.“

Rusų žurnalistė taip pat nevengia pabrėžti, kad lietuvis menininkas – neoriginalus. Anot jos, pilietinę poziciją jau daugelį metų manifestuoja britų gatvės menininkas Banksy, kuris per migracijos krizę Europoje pavaizdavo Steve‘ą Jobsą, išeivių iš Sirijos sūnų, ant pabėgėlių stovyklos sienos Kalė. Beje, šiuo metu Banksy turtą vertina 20-ia mln. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (542)