Protestuotojų kolona žygiavo per Klaipėdos senamiestį nuo Senojo turgaus iki Atgimimo aikštės. Eisenoje skambėjo prieš daugiau nei 25 metus Lietuvą pakilti įkvėpusios dainos.

Atgimimo aikštę pasiekę protestuotojai vienas po kito ėmė į rankas mikrofoną ir išsakė savo mintis apie gyvenimą Lietuvoje.

„Tokius protestus darysime toliau, dar ir dar kartą, kol į mus pradės žiūrėti, kol valdžia atkreips dėmesį. Kodėl mes Lietuvoje turime vargti? Kodėl čia negalime išgyventi, todėl esame priversti išvažiuoti? Situacija turi pasikeisti. Tik mes galime apginti Lietuvą, todėl vienykimės dar labiau“, – į protestuotojus kreipėsi šios akcijos organizatorius Valdas Mykolaitis.

Jis pats šešerius metus praleido emigracijoje, prieš penkerius metus grįžo į Lietuvą. „Niekur nebenoriu išvažiuoti, tačiau tam, kad čia galėčiau išgyventi, turiu dirbti dviejuose darbuose. Tai yra nenormalu. Todėl ir organizuoju tokias akcijas, nes kada nors valdžia tikrai atkreips dėmesį, ji gali padaryti, kad gyvenimas pasikeistų į gerą“, – įsitikinęs V. Mykolaitis.

Mikrofoną į rankas paėmęs garbaus amžiaus vyras viešai kreipėsi į šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitė, Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, premjerą Algirdą Butkevičių.

„Ar jūs matote, kas darosi? Kai šią savaitę buvo atidarytos „Lidl“ parduotuvės ir prie jų nusidriekė eilės, tai tik parodė, kad žmonės ieško pigesnių maisto produktų, nes negalima jų įpirkti kituose prekybos centruose. Man verkti norisi, kai už manęs prie kasos stovi močiutė, kuri perka tris „sasyskas“ ir jai vis tiek centų neužtenka. Aš pats pensininkas, tačiau dar dirbu, todėl išgyvenu, bet ką daryti kitiems, ką daryti jaunoms šeimoms?“ – retoriškai klausė kalbėtojas.

Kiti ragino aktyviai prisijungti prie paskelbtos akcijos – mėnesį boikotuoti „Maxima“ parduotuves. „Nesąžiningus verslininkus reikia ignoruoti ir tada jie išnyks“, – kalbėjo protestuotojai.

Progos pasisakyti pikete nepraleido ir Seimo narys Naglis Puteikis. Jis linkėjo, kad tokios protesto akcijos išaugtų į dar didesnes. „Kai į gatves išeis ne šimtai, o tūkstančiai žmonių, tada valdžia atkreips dėmesį“, – tikino N. Puteikis.

Pirmąjį tokį protestą klaipėdiečiai surengė gegužės 14 dieną. Tada buvo perskaityta rezoliucija, kurią ketinta išsiųsti Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei. „Mes reiškiame nepasitenkinimą dėl pernelyg didelių prekių ir paslaugų, dėl medicinos ir farmacijos bei švietimo kainų. Tolimesnis planas, pasibaigus šiai akcijai: jei po šio draugiško mitingo niekas nesikeis, mitingai kartosis, jie peraugs į streikus, o galiausiai, jei toliau būsime žeminami, gniuždomi, visuotiniu lygiu sukilsime taip, kaip sukilome prieš 25-erius metus“, – skelbiama rezoliucijos tekste.

Šią rezoliuciją tąkart pasirašė 380 žmonių, o tiek, anot V. Mykolaičio, pasirodė per mažai, kad ją būtų galima išsiųsti Seimo pirmininkei. Šeštadienį parašai rinkti toliau ir tikėtasi, kad jų bus solidžiai daug, kad rezoliuciją būtų galima išsiųsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)