Kaip nurodo Lietuvos bankas, priemonių imtasi dėl unijos rizikingos veiklos.

Veiklos apribojimo metu NKU negalės teikti finansinių paslaugų ir vykdyti kitos veiklos (įskaitant indėlių grąžinimą), nebent tai bus būtina jos veiklai moratoriumo metu užtikrinti.

Iki gruodžio 28 d. laikinasis administratorius privalės pateikti išvadas dėl NKU finansinės būklės ir pasiūlymus, kuriuos įvertinus bus sprendžiama dėl šios unijos veiklos perspektyvų.

Kaip nurodo Lietuvos bankas, priemonių imtasi įvertinus pažeidimų mastą, taip pat jų kartotinumą.

„Inspektavimo komisijos vertinimai rodo, kad, įvertinus papildomus apskaičiuotus specialiuosius atidėjinius, jos grynasis turtas būtų mažesnis už įsipareigojimus. Inspektavimo ataskaitos duomenimis, ši unija vykdė rizikingų ir neskaidrių projektų kreditavimą, nesilaikė saugios ir patikimos kredito įstaigų veiklos principų. NKU suteiktų paskolų kokybė buvo bloga, o jos finansinėse ataskaitose nebuvo atvaizduota reali finansinė būklė”, rašoma banko pranešime.

Priimti sprendimai dėl paskolų suteikimo dažnai buvo ekonomiškai nepagrįsti ir neskaidrūs, nurodo Lietuvos bankas.

25 mln. Lt už 0,8 mln. Lt turtą

Įtartinus sandorius, bendradarbiaudama su Lietuvos banku, tiria Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Kaip nurodo Generalinė prokuratūra, pradėtas tyrimas dėl galimai neteisėto didelės vertės paskolų gavimo iš keturių Lietuvoje veikiančių kredito unijų, taip pat galimo šių kredito unijų turto iššvaistymo, disponavimo tokiu būdu nusikalstamai įgytu turtu, kai kurių įmonių neteisėtos veiklos ir dokumentų klastojimo (LR BK 182 str. 2 d., 184 str. 2 d., 203 str. 2 d., 300 str. 1, 2 d., 216 str. 1 d.).

Tiriant Lietuvos kredito unijų veiklą gauta duomenų, kad grupė asmenų, atitinkanti organizuotos grupės požymius, iš „Nacionalinės kredito unijos“ galėjo apgaule gauti kreditų už beveik 25 mln. litų, nors turto, kuriam įsigyti buvo išduoti kreditai ir kuris buvo įkeistas paskoloms užtikrinti, vertė nesiekia 800 tūkst. litų, teigia prokuratūra.

Indėlius saugo įstatymas

Raimondas Kuodis
Kaip DELFI teigė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis, pati unija nurodė, kad jos turtas spalio 1 d. sudarė – 136,4 mln. Lt, įsipareigojimai – 112,7 mln. Lt, tačiau banko turima informacija kita.

„Lietuvos banko inspektavimas atskleidė, jog tinkamai įvertinus paskolų kokybę ir suformavus specialiuosiuos atidėjinius kyla grėsmė, kad turtas yra mažesnis. Galutines išvadas dėl paskolų ir viso turto būklės pateiks ir laikinasis administratorius”, atsakyme teigė R. Kuodis.

Lietuvos bankas turimus inspektavimo duomenis yra pateikęs teisėsaugos institucijoms.

Pasak jo, dėl iki 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt) siekiančių indėlių gyventojai gali būti ramūs, nes indėlių saugumą garantuoja įstatymas.

Sulaikyti „darbiečiai"

Įtariant didelės vertės kredito unijos turto iššvaistymu, FNTT tarnybos pareigūnai sulaikė Nacionalinės kredito unijos valdybos pirmininką Arnoldą Žviką ir administracijos vadovą Artūrą Vasiliauską.

Kaip nurodo BNS, taip pat sulaikytas ir trečiasis unijos valdybos narys Žilvinas Putramentas, kuris buvo Darbo partijos, kuri įtariama finansinėmis machinacijomis, kandidatas Seimo rinkimuose. Ž.Putramentas partijos sąraše buvo įrašytas 130 numeriu, o per rinkimus buvo reitinguotas į 27-tą sąrašo vietą.

Artūras Vasiliauskas buvo Darbo partijos atstovas Seimo rinkimuose Antakalnio rinkimų apygardoje.

Žala unijai - 37 mln. Lt

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius teigė, kad kol kas suimtiems trims Nacionalinės kredito unijos atstovams yra priimtas nutarimas dėl sulaikymo 48 val. „Rytoj (penktadienį – DELFI) iš ryto bus sprendžiama, ar kreiptis į teisėją dėl suėmimo paskyrimo“, - kalbėjo prokuroras.

Kaip DELFI sakė S. Minkevičius, sulaikyti vadovai yra kaltinami iššvaistę 24 mln. Lt turto: „Tačiau jie valdybos nariais yra tapę šiais metais, o tiriamas laikotarpis beveik trys metai. Tai bendra Nacionalinės kredito unijos tokiu būdu padaryta žala turėtų būti apie 37 mln. Lt”.

Pasiteiravus, ar prokuratūrai yra žinomos sulaikytų asmenų sąsajos su Darbo partija, prokuroras komentuoti atsisakė: „Nežiūrime į partinį priklausomumą, kol kas mums įdomūs tie asmenys, kurie galėjo prisidėti“.

S. Minkevičius pasakojo, kad du asmenys dėl įtariamo sukčiavimo per Nacionalinę kredito uniją buvo suimti šių metų spalio mėnesį. Vėliau dėl panašių kaltinimų suimti dar trys asmenys.

„Šiuo metu yra suimti penki, dėl kurių teismas yra nusprendęs, kad jiems skirtina kardomoji priemonė – suėmimas. Nei vienas iš jų nėra kredito unijos darbuotojas. Tai yra tie asmenys, kurie, kaip įtariama, organizavo blogų kreditų, kurie neplanuojami grąžinti, ėmimą“, - pridėjo prokuroras.

Paklausus, ar šie asmenys yra susiję su Nacionalinės kredito unijos darbuotojais ar vadovais, S. Minkevičius atsakė, kad kol kas ryšiai nėra nustatyti, tačiau informacija tikrinama.

Prokuratūros atstovas teigė, kad suimtų asmenų veikloje matoma organizuotos grupuotės veikos požymių. Jų veikla tiriama nuo 2010 m. pradžios. Asmenys įsigydavo gana nedidelės vertės turtą (ilgą laiką nenaudojamus sklypus, sovietmečiu pastatytas fermas), jį pervertindavo ir iš kredito unijos imdavo paskolą. Menkavertis turtas buvo įkeičiamas kaip užstatas. Ši asmenų grupė yra gavę apie 60 mln. Lt. Dalis pinigų buvo išduoti grynais.

S. Minkevičius prasitarė, kad grupuotė pinigų gavo ne tik iš Nacionalinės kredito unijos, bet ir kitų smulkių unijų, tačiau įvardyti kitų unijų pavadinimus atsisakė. „Kiekvienas, mūsų manymu, nepagrįstai išduotas kreditas, jo aplinkybės bus tikrinamos ir atsakomybėm bus traukiami visi susiję asmenys. Jų be abejo daugės“, - pridėjo prokuroras.

Visame tyrime, kuris atliekamas dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtos juridinės veiklos, turto iššvaistymo, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo („pinigų plovimo“) įtariama, figūruoja daugiau 30 asmenų.

Pasak jo, dalis pinigų yra sulaikyta, tačiau tai tik maža dalis – paskutiniai pavedimai. „Kur kiti pinigai nukeliavo, dar bus tikrinama“, - teigė prokuroras. Yra žinoma, kokios įmonės kreipėsi dėl kreditų ir kokios gavo. Dalis kreditų išduoti grynais, dalis pavedimu.

Prokuroras teigė, kad sulaikytiems Nacionalinės kredito unijos atstovams už turto iššvaistymą gresia iki 7 metų laisvės atėmimo. „Jei laikinasis administratorius nuspręs, kad bus pradedamas bankrotas, kas labai tikėtinos pasekmės, tai bus pradėtas tyrimas dėl nusikalstamos veikos bankroto“, - kalbėjo prokuroras. Sulaikyti asmenims pateikti kaltinimai dėl didelės vertės Nacionalinės kredito unijos turto iššvaistymo (beveik 25 mln. Lt).

Kol kas sulaikyti Nacionalinės kredito unijos atstovai įtariami tik dėl turto iššvaistymo, jų galimos sąsajos su anksčiau suimtais asmenimis, ėmusiais kreditus iš unijos, bus dar tiriamos.

Ramindamas unijos klientus prokuroras sakė: „Jei taip atsitiktų, kad šita unija ir kitos unijos bankrutuotų, atitinkamai įsijungia indėlių draudimo sistema. Valstybė turės atlyginti iki 100 tūkst. eurų kreditus. Manau, kad galima įtarti, kad kaltininkai numatė tokią situaciją ir po „Snoro“ istorijos tiesiog nematė didelės problemos“.

Meta šešėlį ant kitų

Pasak Lietuvos centrinės kredito unijos, kuriai priklauso 63 unijos, pirmininko Fortunato Dirginčiaus, pavieniai veikiančių kredito unijų agresyvus augimas jau buvo seniai pastebėtas ir akcentuojamas, šiuo tikslu Centrinė kredito unija primygtinai siūlo apriboti naujų kredito unijų steigimąsi ir sugriežtinti nepriklausančių vienai sistemai bei rizikingai augančių kredito unijų veiklą. Šios sistemai nepriklausančios kredito unijos neturi sukaupusios stabilizacijos ir likvidumo fondų, jų neprižiūri Centrinė kredito unija.

„Apgailestaujame, kad pavienių unijų, nepriklausančių LCKU tinklui, neatsakinga veikla gali mesti šešėlį ant visos rinkos. Iš savo pusės, bendradarbiaudami su Lietuvos banku, jau kurį laiką nuosekliai įgyvendiname LCKU priklausančių unijų veiklos kontrolės stiprinimo ir rizikos mažinimo priemones“,– pabrėžė F. Dirginčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (491)