Tyrimą atlikti pavesta Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams, organizuoti ir vadovauti – Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorams.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tas, kas melagingai pranešė ar paskleidė žinią apie visuomenei gresiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to kilo žmonių sumaištis ar buvo padaryta didelės turtinės žalos, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Banko atstovas Saulius Abraškevičius BNS teigė, kad gandų sukeltai panikai pasidavė tik maža dalis klientų - trečiadienį ji atsiėmė kiek daugiau nei įprastai pinigų, tačiau sumos nėra didelės.

„Sunerimę žmonės ėjo susižinoti informaciją, išsigryninti pinigų. Kol kas tikslesnės statistikos neturime, tačiau darome prielaidą, kad sumos trečiadienį turėjo būti didesnės nei įprasta, bet vistiek nebus didelės, nes nerimui pasidavė nedidelė mūsų klientų dalis. Šiandien bankas dirba įprastai, klientų antplūdžio nejaučiame", - BNS sakė S. Abraškevičius.

„Swedbank" parašė pareiškimą dėl šmeižto ir klaidingos informacijos skleidimo bei trečiadienį jį pateikė Generalinei prokuratūrai", - BNS patvirtino S.Abraškevičius.

Jo teigimu, bankas prokurorams pateikė visą turimą informaciją ir yra pasirengęs bendradarbiauti. „Swedbank" atstovas nekomentavo galimų gandų skleidimo šaltinių: „Pasitikime teisėsaugos specialistų kompetencija ir tikimės, kad jie tai išsiaiškins".

Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė BNS patvirtino, kad „Swedbank" pareiškimas gautas.

„Tačiau jo dar nespėta fiziškai perskaityti, susipažinti. Artimiausiu metu tai bus padaryta", - BNS sakė V.Mažonė.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS sakė, jog kol kas neaišku, kas atliks tyrimą - prokurorai ar policijos pareigūnai.
"Mes jokio tyrimo kol kas nesame pradėję. Generalinės prokuratūros pareigūnai nuspręs, ar "Swedbank" pareiškimą tirs jie, ar perduos mums", - BNS sakė R. Matonis.

Dėl gandų apie neva „Swedbank" gresiantį bankrotą trečiadienį panika kilo vakarų Lietuvoje, kur prie banko skyrių ir bankomatų ėmė būriuotis sunerimę bankų klientai.

Tai jau ne pirmas kartas, kai platinami melagingi pranešimai apie „Swedbank" - 2011-ųjų gruodį Latvijoje buvo pasirodę gandų, neva užsidaro „Swedbank" Švedijoje, areštuoti Estijos ir Švedijos "Swedbank" bankų vadovai. Lietuvos portaluose tuomet taip pat buvo pranešimų apie neva "Swedbank" patiriamus sunkumus.

S. Abraškevičius BNS teigė, kad prieš porą metų buvo aišku, kad gandų šaltinis yra Latvijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)