Tokias įžvalgas pateikia verslo konsultacijų bendrovės "Ernst & Young" kartu su "Oxford Economics" atlikta ketvirtinė 2012 m. euro zonos ekonomikos prognozė.

Bendrovės euro zonos ekonomikos prognozių vyriausioji ekonomistė Marie Diron pažymi, jog regiono rinkos atrodo kur kas tvirtesnės nei 2012 m. pradžioje, tačiau euro zonos augimo rodikliai bus dvejopi: pagrindinės Europos Sąjungos valstybės ir toliau iš bedugnės trauks ekonomiškai silpnesnį Pietų regioną, o pastarasis kovos dėl augimo dar ateinančius keletą metų.

"Tolimesnėje perspektyvoje didesnio euro zonos ekonomikos proveržio taip pat tikėtis nereikėtų. Visą likusį dešimtmetį regiono ekonomikos plėtra bus lėta - kasmet BVP didės vos po 1-2 proc. Todėl šį laikmetį galima pradėti vadinti Europos "prarastuoju dešimtmečiu", - teigė ji.

Neigiamos šių metų BVP augimo perspektyvos ir verslo siekis didinti produktyvumą lems didėjantį nedarbo lygį regione. Prognozuojama, kad jis kils per visus šiuos metus ir savo aukštumas - 12,3 proc., arba 20 mln. bedarbių, - pasieks 2014 m pradžioje. Nedarbas labiausiai palies pietinį regioną - numatoma, kad daugiausiai bedarbių bus Graikijoje - daugiau nei 28 proc., Ispanijoje - beveik 27 proc. ir daugiau nei 17 proc. - Portugalijoje.

Kol situacija euro zonoje nėra stabili, verslo pasitikėjimas nedidės, ir įmonės bus linkusios susilaikyti nuo investicijų - tai stabdys kapitalo išlaidas, personalo plėtrą, įsigijimų ir susijungimų sandorius. Prognozuojama, kad šiemet euro zonos verslo investicijos mažės 1,2 proc. Tačiau, pasak prognozės autorių, dėl ES politikoje žengiamų žingsnių, užtikrinančių euro zonos išlikimą, verslo pasitikėjimas turėtų sustiprėti, ir 2014 m. investicijos didės 2,3 proc.

"Ernst & Young" vykdomasis partneris Baltijos šalyse Jonas Akelis teigia, jog, nors regiono verslas prisitaikė ir dabartinė aplinka jam jau tapo "nauja-įprasta" būsena, jis vis dar negali planuoti plėtros savo vidaus rinkų augimo sąskaita.

"Verslas rezultatus gerinti galės tik siekdamas efektyvumo, išlaikydamas vartotojų lojalumą, skatindamas inovatyvumą ir didindamas eksportą į augančias ekonomikas", - sakė jis.

J. Akelio teigimu, "Ernst & Young" pasaulinių verslo apklausų rezultatai rodo, kad pagrindiniai kriterijai šiuo laikmečiu, lemiantys bendrovių sėkmę, yra rinkų perspektyvų ir vartotojų norų supratimas bei gebėjimas greitai prisitaikyti prie pokyčių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)