Šią savaitę Seimo plenariniame posėdyje turėjo būti svarstomas naujasis Darbo kodeksas (DK). Ta proga profesinės sąjungos ragino gyventojus visoje Lietuvoje stebėti šio posėdžio transliaciją ir sekti, kaip už dirbantiesiems svarbius klausimus balsuoja jų išrinktieji.

Jos taip pat kreipėsi į A. Butkevičių ir Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę su prašymu paraginti Vyriausybės bei Seimo narius prisidėti prie socialinio modelio viešinimo renginio ir pasidalinti jo organizavimo išlaidas.

Nors dėl to, kad Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas DK svarstyti nebaigė ir jo nagrinėjimas plenariniame posėdyje buvo nukeltas, profesinių sąjungų paramos prašymas jo adresatams pro akis nepraslydo.

„Tai yra ciniška“

Paramos prašymą gavęs A. Butkevičius sakė, kad Lietuvoje kiekvienas turi teisę į nuomonę ir į viešas akcijas, tačiau kai akcijų tikslas yra ne šviesti visuomenę, bet trukdyti Seimo darbui, ir už tai dar prašoma finansinės paramos – būtent mokesčių mokėtojų pinigų – tai jau yra ciniška.

„Vyriausybė įdėjo daug pastangų, kad parengtų įstatymų projektus, kurie sudėti į socialinį modelį, daugiau nei pusmetį vyksta derybos su profesinėmis sąjungomis, kad būtų galima priimti visiems tinkamus sprendimus, kad Lietuva taptų konkurencingesnė, kad darbuotojas realybėje būtų saugesnis, kad paskatintume investicijas“, – DELFI atsiųstoje nuomonėje dėstė jis.

Tuo metu profesinės sąjungos, premjero manymu, mokesčių mokėtojų pinigų prašo tam, kad Vyriausybės darbas nueitų veltui, kad socialinis modelis būtų nepriimtas.

„Gal profesinės sąjungos pajuokavo? Nes tokį elgesį aš suprantu tik kaip piktybiškai demonstruojamą nenorą ieškoti kompromisų, tai trukdo rimtam darbui, svarbių sprendimų priėmimui“, – sakė A. Butkevičius.

Už socdemus nebalsuos

G. Gruzdienė sakė, kad pati A. Butkevičiaus atsakymo į prašymą nesulaukė, tačiau sutiko, kad jis buvo ciniškas.

„O kaip mums elgtis, jeigu tas socialinis modelis mažina žmonių garantijas. Ką galėtų premjeras pasiūlyti? Tegul parodo tuos savo 60 naujai atsirandančių teisių ir kur žmonių padėtis pagerėja“, – DELFI sakė ji.

Gražina Gruzdienė

Paklausta, ar tikėjosi, kad į profesinių sąjungų prašymą premjeras gali atsakyti teigiamai, G. Gruzdienė atsakė: „Tai aišku, kad nelabai rimtai tikėjomės, kad jie mums padės. Tačiau kaip kitaip galime juos paspausti? Kokiu būdu?“

Pašnekovė pabrėžė, kad taip siekia rinkėjams parodyti skirtumą tarp to, kaip socialdemokratai agituoja už save balsuoti ir kaip realiai elgiasi. Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkės manymu, siūlomų įstatymų rinkinį reiktų vadinti ne „socmodeliu“, bet „libmodeliu“.

„Pati esu vidiniame diskomforte, nes visą laiką už juos (socialdemokratus – DELFI) balsavau, o dabar nebežinau, ką reikės daryti. Daug žmonių irgi taip pat galvoja“, – kalbėjo G. Gruzdienė.

Gali žiūrėti per kompiuterį

Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė stebėjosi, kodėl profesinės sąjungos tokiam savo renginiui prašė pinigų iš Vyriausybės ir Seimo.

„Gerai, kad žmonės yra skatinami stebėti Seimo balsavimą – tai visuomenės švietimo dalis. Tačiau kam reikia brangiai kainuojančių viešų akcijų? Juk šiandien kiekvienas turi kompiuterį, o Seimo transliacijos – visiems prieinamos“, – kalbėjo ji.

Rūta Skyrienė

Pašnekovei kilo klausimas – ar profsąjungų tikslas yra švietimas, ar bandymas gauti progų piketams ir visuomenės dezinformavimui.

„Tokio pobūdžio akcijos negali būti remiamos iš mokesčių mokėtojų pinigų. Tuo labiau, kad profsąjungos atstovauja mažiau nei 8 proc. dirbančiųjų. Jų nariai moka narystės mokesčius, šiuo pagrindu ir turi būti finansuojami profsąjungų renginiai“, – pabrėžė R. Skyrienė.

L. Graužinienė taip pat laikosi panašios pozicijos. Jis sakė, kad šiuo metu visuomenei yra sudarytos plačios galimybės Seimo plenarinius posėdžius stebėti nemokamai.

„Tiesioginė plenarinio posėdžio transliacija vyksta internetu, taip pat jie transliuojami per kabelinę televiziją. Be to, Seimo Ryšių su visuomene skyrius plačiai skleidžia informaciją apie Seimo posėdžių metu svarstomus klausimus ir priimamus sprendimus“, – rašoma DELFI gautame atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (636)