„Aš manau, kad ši pataisa yra žiauri, ji leidžia tiesiog susidoroti su bet kuriuo iš mūsų“, – ketvirtadienio vakarą Laisvojo universiteto viešoje diskusijoje „Valdžia ir darbdaviai rado kompromisą dėl mano ir tavo likimo“ sakė SAMPRO pirmininkė Irina Judina.

Šios profesinės sąjungos, vienijančios maždaug 500 prekybos centrų darbuotojų, atstovas Tomas Tomilinas mano, kad priėmus pataisą darbuotojai praras galimybę bylinėtis teismuose dėl neteisėto atleidimo iš darbo.

Taip pat profesinė sąjunga paskaičiavo, kad mažiau nei trejus metus įmonėje dirbęs darbuotojas gaus mažesnę išeitinę kompensaciją atleidžiamas darbdavio valia, nei būtų atleidžiamas pagal dabartines Darbo kodekso nuostatas.

„Jeigu mus darbdavys išmeta ir mes dirbame mažiau nei trejus metus, kaip dažniausiai ir būna, ypač tarp jaunų žmonių, tai mums ir dabar priklauso dviguba kompensacija. Tiesiog mūsų politikai šioje vietoje bando manipuliuoti visuomenės nuomone ir pateikti tai kaip saugiklį darbuotojams, nors tai iš tikrųjų yra melas“, – kalbėjo jis.

Anot T. Tomilino, jeigu darbuotojas dirbo nuo dvejų iki trejų metų, jam priklauso dviejų mėnesių atlyginimo dydžio kompensacija ir jį įspėti reikia prieš du mėnesius. Taigi prieš išeidamas iš darbo jis gautų penkių mėnesių atlyginimo dydžio kompensaciją, o atleidžiamas darbdavio valia be įspėjimo toks darbuotojas gautų keturių mėnesių darbo užmokesčio dydžio kompensaciją.

„Jeigu žmogus įmonėje yra išdirbęs vienerius metus, pagal dabar galiojantį Darbo kodeksą, jį turėtų įspėti prieš du mėnesius, jam taip pat priklauso vieno mėnesio atlyginimo dydžio kompensacija. Taigi iš viso žmogus gauna trijų mėnesių atlyginimą, tuo tarpu atleidžiant su dviguba kompensacija, žmogus gaus dviejų atlyginimų dydžio kompensaciją. Taigi jis praras vieno mėnesio atlyginimą“, – dar vieną pavyzdį pateikė I. Judina.

Profsąjungos atstovai pripažįsta, kad ilgiau dirbantiems žmonėms dviguba kompensacija išties bus didesnė nei priklausytų atleidžiant su dviejų ar keturių mėnesių įspėjimu.

Kartu diskusijoje buvo kritikuojami didžiųjų profesinių sąjungų vadovai, nepasipriešinę tokio projekto pateikimui.

„Labiau tai yra visuomenės problema, o ne vadų (didžiųjų profsąjungų – DELFI). Tie profsąjungų vadai, kurie neapgynė Darbo kodekso, leido Vyriausybei pateikti tokias pataisas, nepakankamai padirbėjo, kad tai pakeistų, tačiau visuomenėje yra totalus nusivylimas viskuo ir nesidomėjimas yra pavojingas“, – sakė T. Tomilinas.

Svarsto trauktis iš Nacionalinio susitarimo

Tačiau Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos susivienijimo atstovas ryšiams su visuomene Romas Turonis sakė, kad profesinės sąjungos ėmėsi ir imasi veiksmų, kad sustabdytų šių pataisų priėmimą.

„Darbo kodekso pataisos buvo ruošiamos darbo grupėse, kuriose dirbo ir profesinių sąjungų centrų teisininkai, jie protestavo prieš tokius sprendimus. Kai Vyriausybė skubos tvarka Seime pateikė šias pataisas, tą dieną mes surengėme nedidelį piketėlį, koks galimas pagal įstatymą. Mes apie pateikimą sužinojome iš vakaro ir suorganizuoti kažką rimčiau buvo neįmanoma“, – sakė jis.

Po to esą pataisos buvo įtrauktos į Trišalės tarybos posėdį, kur pritarimo nesulaukta.

„Tai yra tragedija, kad jūs sužinojote iš vakaro, mes tai žinojome ne iš vakaro“, – replikavo T. Tomilinas.

„Yra šiokie tokie žingsniai padaryti. Dabar planuojami susitikimai su įvairių Seimo frakcijų nariais ir tam tikras įtakos darymas. Žodžiu, rankos nėra visiškai nuleistos ir nėra taip, kad profesinių sąjungų senovės vadai nuleistų rankas ir nieko nedarytų. Galbūt trūksta viešųjų ryšių, tai pripažįstu, bet veiksmai yra daromi“, – kalbėjo jis.

R. Turonis tvirtino, kad šių Darbo kodekso pataisų pateikimas laužo praėjusį spalį pasirašytą Nacionalinį susitarimą, todėl profesinės sąjungos svarsto iš jo pasitraukti.

„Susitarime, kurį labai daug kas kritikavo, yra sutarta, kad be Trišalės tarybos pritarimo Darbo kodekso pataisos nebus daromos. Nacionalinis susitarimas yra sulaužytas ir profesinės sąjungos svarsto jį atšaukti“, – sakė jis.

„Tas Darbo kodeksas yra Baudžiamasis kodeksas, pagal jį mus išnaudoja. Dėl to darbininkai su jumis ir neina. Jūs sakote, kad ten yra kažkokios garantijos, kiek laiko trunka teismas? Kuris žmogus, uždirbantis 800 Lt, gali bylinėtis 1,5 metų? Tokio žmogaus šeimos biudžetas to neleidžia, jis apie tai negalvoja“, – diskusijoje sakė anarchizmo istorikas Evaldas Balčiūnas.

„Išsirutuliojo viena vienintelė problema, kad profsąjungų viršūnės tarnauja arba vienai iš partijų, arba kapitalui. Viskas, kitų problemų nėra“, – diskusijoje sakė Lietuvos socialistinio liaudies fronto partijos narys Vitalijus Balkus.

Ekonomistė Aušra Maldeikienė kritikuoja dabartines profesines sąjungas dėl intelekto trūkumo.

„Aš esu kalbėjusi su Vakarų šalių profsąjungų lyderiais, pirmiausiai jie patys turi gerą išsilavinimą, antra, jie suvokia, ko reikia klausti ekspertų, o pas mus šito nėra“, – sakė ji.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Seimas pradėjo svarstyti Vyriausybės pateiktas Darbo kodekso pataisas, kuriomis siūloma įteisinti atleidimą be įspėjimo darbdavio valia išmokant dvigubą išeitinę kompensaciją, terminuotas sutartis visiems darbams. Šios nuostatos turėtų galioti dvejus metus. Taip pat siūloma leisti paprasčiau skirti viršvalandžius, taikyti suminę darbo laiko apskaitą atsisakant 8 valandų darbo dienos.

Šie pakeitimai, rengėjų nuomone, turėtų paskatinti verslą kurti naujas darbo vietas ir taip mažinti nedarbą.

Šiuo metu nedarbas Lietuvoje sudaro 15,1 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)