Sprendimas, kuriam antradienio vakare turi pritarti Europos Komisija, greičiausiai supykdys nekantraujančią Vokietiją, kuri neslepia savo nusivylimo lėtai vykdomomis reformomis Paryžiuje ir Romoje, informuoja „EUbusiness“.

Tačiau šlubuojanti euro zonos ekonomika – aukštas nedarbas, defliacijos šmėkla ir vangus augimas – kelia vis didesnį pasaulio susirūpinimą.

Antradienį Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) paragino tokias ES nares kaip Prancūzija ir Italija lanksčiau laikytis fiskalinių taisyklių, kad būtų išvengta dar vienos recesijos.

Spalį Prancūzija ir Italija per plauką išvengė, kad jų biudžetų projektai būtų atmesti kaip neatitinkantys galiojančių nuostatų. Prancūzijos prognozėmis, jos biudžeto deficitas 2015 metais sieks 4,3 proc. – pastebimai didesnis, nei to reikalauja ES (iki 3 proc. BVP).

EK planavo pateikti detalų vertinimą ketvirtadienį ar penktadienį, bet dabar pateiks tik pradinį sprendimą, sakė ES šaltinis.

Planuojama, kad Europos Komisija šią savaitę suskirstys euro zonos šalis į tam tikras grupes pagal jų gebėjimą laikytis ES biudžeto reikalavimų. Prancūzija ir Italija, kaip ir Ispanija bei Portugalija, greičiausiai bus įtrauktos į grupę šalių, kurios nesilaiko ES biudžeto taisyklių.

Tačiau užuot pradėjusi sankcijų procedūrą prieš taisyklių pažeidėjas, naujos sudėties Komisija, vadovaujama Jeano-Claude Junckerio, suteiks šalims daugiau laiko pakoreguoti savo 2015 metų biudžetą.

Briuselyje smarkai išsiskyrė nuomonės, kaip reaguoti į Prancūzijos vyriausybės nesugebėjimą vykdyti savo įsipareigojimus.

Už energetiką atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Guntheris H. Oettingeris penktadienį publikuotame straipsnyje kritikavo Prancūziją, esą toji pažeidžianti taisykles ir nesugebanti įgyvendinti reformų.