Tokia poveikio priemonė skirta patikrinimo metu nustačius, kad kredito unija Centro taupomoji kasa nevykdo jai daugiau kaip prieš metus duotų nurodymų pašalinti trūkumus, keliančius pavojų kredito unijos veiklos stabilumui ir patikimumui. Skyrus laikinąjį atstovą kredito unijos vadovybė negalės priimti svarbiausių sprendimų be jo pritarimo. Taip siekiama sumažinti Centro taupomosios kasos veiklos riziką.

Dėl inspektavimo metu nustatytų pažeidimų kredito unijai Centro taupomajai kasai ir toliau bus taikoma anksčiau skirta poveikio priemonė – draudimas priimti indėlius iš neprofesionaliųjų rinkos dalyvių. Tokią Kredito unijų įstatyme numatytą sankciją už teisės aktų pažeidimus Lietuvos bankas pritaikė 2015 m. birželio mėn., kai išsiaiškino, kad kredito unija Centro taupomoji kasa iš neprofesionaliųjų rinkos dalyvių pritrauktas indėlių lėšas investavo tinkamai neįvertinusi prisiimamos kredito rizikos.

Kredito unija Centro taupomoji kasa turėjo iki 2015 m. spalio 31 d. pašalinti pernai per inspektavimą nustatytus teisės aktų pažeidimus ir veiklos trūkumus. Tačiau, kaip rodo šiemet Lietuvos banko Priežiūros tarnybos atlikto tikslinio inspektavimo rezultatai, tai nebuvo padaryta. Kredito unija ir toliau ne visais atvejais vykdė skolininkų finansinės ir ekonominės būklės stebėseną, tinkamai nevertino skolininkų finansinės būklės, taip pat ne visais atvejais sudarė specialiuosius atidėjinius veiklos rizikai sumažinti.

Atsižvelgdama į šiemet atlikto tikslinio inspektavimo rezultatus, Lietuvos banko Priežiūros tarnyba davė konkrečius nurodymus kredito unijai Centro taupomajai kasai sudaryti specialiuosius atidėjinius inspektavimo ataskaitoje įvardytoms paskoloms.

Be to, jai nustatytas papildomas apribojimas sudaryti skolinimo sandorius su asocijuotaisiais nariais.

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba įpareigojo kredito uniją Centro taupomąją kasą parengti ir pateikti Lietuvos bankui inspektavimo metu nustatytų teisės aktų pažeidimų ir kredito unijos veiklos trūkumų pašalinimo priemonių planą, numatant kredito unijos kapitalo stiprinimo priemones, kurios nulemtų veiklos riziką ribojančių normatyvų vykdymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)