Dažnai žmonės apsnūsta komforto zonoje (kitaip tariant, esamame darbe) ir visai negalvoja, kad galbūt už kampo laukia nauji iššūkiai ir dar geresnės galimybės. Deja, niekas nėra neapsaugotas nuo nemalonių netikėtumų – bet kurią akimirką darbo gali netekti net ir geriausias savo srities profesionalas, rašo forbes.com.

Pateikiame penkias priežastis, kodėl naujų galimybių darbo srityje būtina ieškoti kiekvieną dieną.

1) Lojalumas neatsiperka.

Tie laikai, kai žmonės visą savo gyvenimą dirbdavo vienoje darbo vietoje, o pensijos proga surengtame vakarėlyje iš viršininko rankų dovanų gaudavo auksinį laikrodį, jau seniai praėjo. Kaip atskleidė „Careerbuilder“ atliktas tyrimas, šiandien jauni žmonės vienoje darbo vietoje išdirba vidutiniškai 2,4 metų (ar net mažiau) – įdomiausia, kad jie dėl to visai nesuka galvos. Tiesą sakant, per ilgai užsisėdėti vienoje darbo vietoje nepataria ir specialistai.

Taip, jus galite pakilti karjeros laiptais, tačiau norimo algos padidinimo tikrai nesulauksite – tokią galimybę suteiktų tik naujas darbas.

Be to, neturėdami progų išbandyti savęs atliekant naujas užduotis ir sprendžiant iššūkius liausitės tobulėti kaip profesionalas. Galiausiai vieną dieną pradės kilti klausimų, ar jūsų darbdavys deramai vertina jūsų lojalumą, pradės nerimą kelti abejonės, kas nutiks pasikeitus vadovybei ir t.t. Tokie potyriai – puiki proga pabusti iš letargo miego ir imtis veiksmų.

2) Gyvenimas nestovi vietoje – viskas labai greitai keičiasi.

Yra ne viena priežastis, kodėl vieną dieną galite atsidurti itin nepalankioje situacijoje. Galbūt pasikeis viršininkas, kuris vieną dieną ims ir nuspręs, kad jūs iš tikrųjų nesate tokia didelė darbovietės žvaigždė, kokia jus laikė ankstesnis vadovas.

Labai tikėtina, kad, staiga pasikeitus vadovybei, bus priimtas sprendimas iš pagrindų atnaujinti ir personalą. Dėl šios paprastos priežasties būtina visą laiką likimą laikyti savo rankose ir nesikliauti niekeno malone – verslo pasaulyje gailesčiui paprasčiausiai nėra vietos.

3) Nuolatinės paieškos neleidžia apsnūsti.

Net jeigu dabartinė situacija ir tenkina, jokiais būdais nevalia atsiriboti nuo kitų potencialių galimybių. Reguliariai atnaujinkite savo paskyrą socialiniame tinkle „LinkedIn“, megzkite naujas naudingas pažintis bei ryšius, sekite situaciją rinkoje ir pasistenkite, kad jūsų nepamirštų darbuotojų ieškantieji – galbūt vieną dieną jie turės ypatingą pasiūlymą būtent jums.

Jeigu žmonės nežinos, kad esate rinkoje, skambučio su intriguojančiu pasiūlymu tikrai nesulauksite – sulauks jūsų konkurentai. Straipsnio autorė teigia, kad pastarąjį darbą gavo socialinėje žiniasklaidoje susisiekusi su vienos bendrovės vykdomuoju vadovu, su kuriuo teko dirbti prieš daug metų.

Ji tiesiog buvusį kolegą pakvietė išgerti puodelį kavos. Tokio nerūpestingo pokalbio metu ir paaiškėjo, kad vadovas šiuo metu kaip tik ieško komunikacijos vadovo. Straipsnio autorei (štai kokia atomazga) jau įsidarbinus naujoje vietoje, vadovas jai prisipažino: jeigu tada jie nebūtų susisiekę, jis tikrai nebūtų pagalvojęs apie jos kandidatūrą tokioms pareigoms.

Pagrindinė priežastis – moteris tuo metu dirbo didesnėje ir geriau rinkoje įsitvirtinusioje bendrovėje, tad buvęs jos kolega tikrai nematė, jog dėl tokio pasiūlymo ji nuspręs palikti tą šiltą vietelę.

4) Vertingas kiekvienas darbo pokalbis.

Įsivaizduokite, kad jums pasitaikė naujo darbo proga, tačiau nemanote, kad pasiūlymas skirtas jums arba tiesiog jis ne laiku. Nepaisant to, vis tiek nueikite į darbo pokalbį.

5) Tokia strategija padeda išsiaiškinti, ko gyvenime norite, ir ko – ne.

Dar vienas pavyzdys iš asmeninės patirties – straipsnio autorė gavo intriguojantį pasiūlymą, kuris popieriuje atrodė kaip tikras svajonių darbas. Netrukus paaiškėjo, kad atrankos procesas – tikra kankynė. Jis truko net penkis mėnesius, teko ištverti daugybę darbo pokalbių, ilgų tylos periodų ir nesusipratimų su atrankos vykdytojais. Galiausia, pasiekus finišo tiesiąją, nuojauta pakuždėjo, kad šio pasiūlymo priimti visgi neverta.

Netrukus paaiškėjo, kad nuojauta neapgavo – jau po pusės metų bendrovė atsisakė visos viešųjų ryšių komandos ir pakeitė net tris vykdomuosius vadovus. Pasirodo, kad atkreipti dėmesį į įtarimų keliančius ženklus visada apsimoka – šiuo atveju autorė išsiaiškino, kad dirbti bendrovėje, kurioje itin sunkiai priimami sprendimai, nuolat kinta prioritetai ir vadovai, net ir itin geromis sąlygomis ji nenori.

Išvados: jūs neturite, ko prarasti – tik galimybę atrasti daugiau.

Nepraleiskite nė vienos galimybės sudalyvauti darbo pokalbyje. Mažiausia nauda, kokią iš to gausite – apie jus sužinos naujos bendrovės, verslai ir žmonės (tokia patirtis neabejotinai bus naudinga ir dabartiniame darbe). Geriausiu atveju paklosite neprastą pamatą ateities karjerai. Kad ir kaip ten bebūtų, tai kelias į sėkmę, tad nepraleiskite progos patogiai įsitaisyti stebėtojo vaidmenį atliekančio keleivio vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)