Pirmadienį žurnalo „Valstybė“ surengtoje konferencijoje „Investicijos LT“ ji sakė mananti, kad doleris stiprės iki metų pabaigos.

Jolanta Jurga (K. Bingelio nuotr.)
„Nepaisant to, kad JAV doleris labai stipriai kilo, o šį mėnesį yra pakritęs euro atžvilgiu, mes manome, kad tai yra techninis dalykas ir pakritimas nebus ilgalaikis. Taip nutiko tik dėl to, kad JAV doleris labai greitai užkilo, todėl natūrali korekcija įvyko, bet mes vis tiek tikimės, kad iki metų galo augimas išsilaikys“, - susirinkusiems kalbėjo J. Jurga.

Tačiau ji nesiėmė prognozuoti, kiek iki metų pabaigos doleris gali brangti euro atžvilgiu.

J. Jurga prognozuoja, kad JAV centrinis bankas - Federalinių rezervų sistema (FED) bazines palūkanų normas pradės didinti šių metų pabaigoje.

„Jeigu vasario mėnesį mes manėme, kad palūkanos bus keliamos dar rugsėjį, šiandien prognozuojama, kad tai bus daroma gruodį arba galbūt netgi kitų metų pirmąjį ketvirtį. Mes manome, kad palūkanos nebus keliamos vieną kartą. Mes manome, kad jeigu prasidės kėlimas, kiekvieno FED susitikimo metu palūkanos bus keliamos kelis kartus iš eilės ir iki 2016 m. tikimės, kad palūkanos bus pakeltos 150 bazinių punktų (1,5 procentinio punkto - DELFI)“, - teigė „Evernord“ partnerė.

DELFI primena, kad bazinė palūkanų norma JAV išlaikoma ties nuline riba nuo 2008 m. pabaigos, kai pasaulio rinkas sudrebino finansinė krizė.

Tuo metu Europoje nuotaikos visai kitokios ir palūkanų didėjimo 2016 m. nesitikima. Šiuo metu Europos centrinis bankas yra nustatęs 0,05 proc. bazinę palūkanų normą.

„Pagal šiandienos perspektyvas mes manome, kad bazinės palūkanos bus pakeltos 2019 m. liepos mėnesį“, - prognozavo J. Jurga.

Lietuvos banko skelbiamais duomenimis, už vieną eurą ketvirtadienį buvo galima gauti 1,11 JAV dolerio, tačiau dar prieš keletą dienų euras buvo kur kas brangesnis - 1,1419 dolerio. Tai buvo europinės valiutos kainos pikas per pastaruosius porą mėnesių.

Euro ir dolerio kursas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)