Mitingo dalyviai reikalauja didinti mėnesinę minimalią algą (MMA), parengti darbo apmokėjimo sistemą, kad už kvalifikuotą darbą nebūtų mokama minimali alga, atstatyti bazinius atlyginimų dydžius valstybės tarnautojams ir biudžetininkams.

„Pradžia buvo teikianti vilčių, nes pažadai buvo ištesėti. Minimali alga – pakelta, bet po to - visi metai ir tyla. Nei susitikimų, nei pasitarimų, nei nieko, - sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė. - Tik pažadai ir viltys užsienio investuotojams, kad kitąmet Darbo kodeksą keis iš peties.“

Ji sako, jog profsąjungos sunerimo, kad nekreipiamas dėmesys į Trišalės tarybos sprendimus.

Į mitingą atvykęs Estijos profesinių sąjungų konfederacijos atstovas dėstė, jog Estijoje pavyko susitarti dėl MMA padidinimo, to paties linkėjo ir Lietuvai.

"Mes tikimės, jog Lietuvoje vyks sklandesnis bendradarbiavimas su profesinėmis sąjungomis ir ateityje minimalus atlyginimas bus dar vienu žingsneliu padidintas", - sakė Estijos profesinių sąjungų konfederacijos atstovas.

Jis primena, kad Estijoje nuo kitų metų minimali alga padidės iki 355 EUR (1 226 Lt), o 2015-ais – iki 390 EUR (1 347 Lt). Dabar Estijoje minimalus atlyginimas – 320 EUR (1 105 Lt). Lietuvoje nuo šių metų MMA buvo padidinta iki 1 tūkst. Lt.

"Šis dviejų metų susitarimas buvo pasirašytas su darbdaviais, tam pritarė ir Vyriausybė“, - dėstė jis.

Žmonės į mitingą atsinešė plakatus: "Skurdui - ne", "Gėda valdžiai, kuri myli tik savus: teisėjus, seimūnus, Vyriausybės pareigūnus", "Socialinis darbuotojas - pašalpų gavėjas", "Sirgti Lietuvoje -
prabanga", "Socialiniai darbuotojai rūpinasi vargšais, o kas pasirūpins socialiniais darbuotojais" ir kitus.

Reikalauja leisti sirgti

Lietuvos profsąjungos taip pat reikalauja grąžinti buvusią nedarbingumo pašalpų mokėjimo tvarką ir už sirgtą laiką mokėti ne mažiau 80 proc. darbo užmokesčio.

Profsąjungų atstovai primena, jog žmonės negali sau leisti sirgti, nes 3-7 ligos dienomis gauna vos 40 proc. atlyginimo.

“Žmogus net negali įpirkti vaistų, apie ką mes kalbame? Apie tai, kad žmonės priversti eiti į darbą sirgdami, platindami ligą, apkrėsdami bendradarbius ir komplikuodami savo ligą. Tokia padėtis yra netoleruojama. Mes reikalaujame, kadangi krizė pasibaigė, ekonomika, kaip matome iš statistinių duomenų, auga ir auga, jau dangų remia, o mums socialines garantijas atstatyti pamiršta. Mes norime eilinį kartą priminti, kad mes irgi Lietuvos piliečiai”, - sakė A. Jašinskienė.

Reikalaujama parengti sumažintų pensijų grąžinimo tvarką ir kuo skubiau jas grąžinti, atstatyti neatstatytas pensijas.

Atvyko iš kitų miestų

Mitinge dalyvavo ne tik Vilniaus gyventojai, bet ir profsąjungų nariai iš Ukmergės, Panevėžio ir kitų miestų.

"Iš Ukmergės mūsų atvažiavo du autobusai ir reikalaujame, kad minimalią algą padidintų nors 100 litų, atstatytų pensijas", - sakė pensininkė Eleonora Burleikienė.

"Norime atkreipti dėmesį, kad išrinktieji vykdytų tai, ką pažadėjo: viskas - žmogui. Mažai uždirbančiam žmogui reikia padidinti algas, minimali alga turėtų būti 1,2 tūkst. Lt, grąžinti sumažintus atlyginimus ir grąžinti nusavintas pensijas", - sakė statybininkų profsąjungos atstovu prisistatęs Vytautas Almantas.

Mitinge dalyvavo Sveikatos apsaugos darbuotojų profsąjungos, Švietimo
profsąjungos, profesinės sąjungos „Sandrauga“ nariai, Lietuvos
maistininių profesinės sąjungos, profesinių sąjungų konfederacijos,
asociacijos „Tautos skydas“, Lietuvos profesinių sąjungų lygos, Širvintų
kultūros centro profesinės sąjungos, Lietuvos pensininkų sąjūdžio ir
kitų organizacijų nariai ir atstovai.

Policijos pareigūnų vertinimais, mitinge dalyvavo apie 500 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)