Tyrimo, kuriame bendradarbiauta su Valstybine mokesčių inspekcija, duomenimis, stambusis ūkininkas, siekdamas gauti maksimalias išmokas už ekologišką ūkininkavimą, specialiai suskaidė savo valdomą žemę į mažesnius sklypus ir už tam tikrą atlygį šešių asmenų vardu įregistravo ūkius.

Jaunaisiais ūkininkais tapo 5 iš Šėtos kilę asmenys ir iš Panevėžio rajono kilęs nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis asmuo.

Vienu iš ūkininku buvo asmuo, kuris tuo pačiu metu atlikinėjo bausmę Pravieniškių įkalinimo įstaigoje, kitas asmuo dalį laiko uždarbiavo Airijoje. Likę jaunieji ūkininkai tebuvo samdomi pagalbininkais įtariamojo ūkyje darbams atlikti.

Tyrimo metu atskleista, kad įtariamasis pirkimo–pardavimo ar panaudos sutartimis išnuomojo savo ir kitų asmenų žemes jauniesiems ūkininkams. Pastarieji neturėjo nuomojamai žemei apdirbti reikalingos technikos ir kitokių resursų, todėl realiai žemės ūkio veiklą vykdė stambusis ūkininkas.

Pasak pranešimo, įtariamasis žemės nuomotojų vardu tvarkė apskaitą, teikė reikalingus dokumentus Nacionalinei mokėjimo agentūrai, kad būtų gautos subsidijos.

Žemės plotuose buvo auginamos juodosios garstyčios, už kurias mokamos didžiausios išmokos.

Užauginta produkcija buvo realizuojama tiems patiems ekologiškiems ūkiams ir realiai rinkoje niekur nebuvo parduodama.

Per penkerius metus į stambaus ūkininko bendrininkų sąskaitas NMA pervedė daugiau nei 1,9 mln. eurų Europos Sąjungos paramos lėšų, kurias jie perdavė įtariamajam kaip pinigus, sugrąžinamus už skolas.

Baigtame ikiteisminiame tyrime įtarimai kreditiniu sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir aplaidžiu apskaitos tvarkymu pareikšti apgaulingos schemos sumanytojui – Šėtos ūkininkui ir jo bendrininkams – jauniesiems ūkininkams.

Dėl 3 fiktyviai įformintų ūkininkų ikiteisminis tyrimas buvo atskirtas, nes asmenys slapstosi nuo teisėsaugos pareigūnų ir yra paskelbta jų paieška. Baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kėdainių rajono apylinkės teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)