Šalies vadovės atstovei nuostaba dėl šių įmokų padidėjimo keistoka, nes tai esą nebuvo paskutinės nakties ar savaitės sprendimas, nors pripažino, kad informacijos trūkumas galėjo atsirasti dėl diskusijų, susijusių su Socialiniu modeliu.

„Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatos, kurios būtent ir reglamentuoja tuos pasikeitimus, buvo priimtos dar 2016 metų vasarą, birželio mėnesį, viešai apie tai paskelbta liepos mėnesį. Taigi tai tikrai nebuvo kažkokie staigūs, neplanuoti, nenumatyti įvykiai“, – interviu „Žinių radijui“ antradienį sakė L. Antanavičienė.

Prezidentės patarėja sutiko, kad žmonėms yra baimių dėl besikeičiančių mokesčių, tačiau didėjančius mokesčius siejo su galutiniu rezultatu.

„Didėjančius mokesčius turbūt visi vertina nelabai pozityviai, čia yra labai žmogiška ir suprantama, bet visada reikia galvoti, „o ką finale mums tai duos“. Tai šiuo atveju didesnės įmokos į „Sodrą“ žmonėms, kurie dabar jas turės mokėti nuo kitokios bazės, negu buvo anksčiau, garantuoja didesnį saugumą senatvėje. Tai mes kalbame apie pensijas, kad žmonės, kurie anksčiau mokėdavo tiktai bazinei pensijai, dabar, pasikeitus visai sistemai, taip pat bus draudžiami ir kintamajai pensijos daliai“, – aiškino L. Antanavičienė.

Kitaip tariant, anot prezidentės vyriausiosios patarėjos ekonominiais ir socialinės politikos klausimais, šiems asmenims senatvės pensija bus didesnė.

Lietuva esą nėra dviračio išradėja ar naujienų kūrėja – tokia geroji praktika yra taikoma ir beveik visose kitose Europos Sąjungos valstybėse.

„Labai tikiuosi, kad toks dalykas yra žiūrėjimas į priekį ir žmonių didesnio saugumo užtikrinimas“, – sakė ji ir atkreipė dėmesį, kad tai yra ne mokesčiai, o įmokos, tai yra tai, ką žmogus moka sau ateičiai užsitikrindamas pensiją.

Prezidentūros duomenimis, Lietuvoje savarankiškai dirba per 60 tūkst. piliečių, bet šie pasikeitimai palies apie 11 tūkst.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. daliai verslo liudijimus įsigyjančių asmenų mokesčiai padidėjo beveik dvigubai.

Daug daugiau mokesčių teks mokėti ir gaunant pajamas pagal autorines sutartis bei daugeliui kitų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)