Teismas prekybininkų nepasigailėjo – prekybos centre pargriuvusiai moteriai priteisė atlyginti moralinę žalą. Tai pirmas toks atvejis, kurį teko narplioti Tauragės teisėjams.

Tikina, kad parduotuvės vadovė problemos nesprendė

Į nemalonią situaciją Laura T. pateko šių metų kovo 5 dieną, praėjus vos penkioms dienoms po gimdymo. Moteris, lydima vyro, tuomet nuvyko į „Norfos“ prekybos centrą Bernotiškės gatvėje nusipirkti maisto produktų.

Vos tik įėjusi į parduotuvę Laura T. paslydo ir pargriuvo ant plytelėmis išklotų grindų. Nelaimė įvyko priešais apsaugos darbuotojo langus. Moteris pasitempė koją, patyrė kūno sumušimus. Jai pasisekė, kad šalia buvo jos vyras, kuris spėjo žmoną sugriebti, todėl galimų sunkesnių padarinių ji išvengė.

Po nelaimės jiedu pastebėjo, kad toje vietoje, kur Laura T. pargriuvo, buvo privemta.

Pora išsikvietė prekybos centro apsaugos darbuotoją, tačiau šis pareiškė, kad ne jo pareiga stebėti, ar grindys švarios.

Nukentėjusioji paprašė pakviesti parduotuvės vadovę, kad su ja išsiaiškintų situaciją. Tačiau jos prekybos centre tuo metu nebuvo.

Su moterimi pasikalbėti atėjusi prekybos centro personalo skyriaus vedėja teisinosi nežinanti, kas parduotuvėje privėmė. Vėliau paaiškėjo, kad bloga buvo pasidarę iš vaistinės išėjusiam berniukui.

Kaip teismui pasakojo ieškovė Laura T., kitą dieną po šio įvykio UAB „Norfos mažmena“ Tauragės filialo vadovė ją informavo, kad spręsti kilusio konflikto ji neįgaliota, todėl moteriai nurodė kreiptis elektroniniu adresu.

Į teismą kreipusis tauragiškė stebėjosi, kad jai paslydus ant slidžių priterštų prekybos centro grindų nė vienas parduotuvės darbuotojas nepasisiūlė jai padėti.

Prireikė medikų pagalbos

Iš bylos medžiagos matyti, kad tą pačią ir kitą dieną Laurai prireikė medikų pagalbos dėl skausmų apatinėje pilvo dalyje ir nugaroje.

Po atliktų tyrimų ir patikrinimų traumatologas konstatavo, kad ieškovė patyrė pilvo, nugaros apatinės dalies ir dubens paviršinius sužalojimus bei sumušimus. Jai nustatytas dubens ir uodegikaulio sumušimas.

Gydytojas pacientei paskyrė skausmą malšinančių tepalų ir rekomendavo riboti fizinį krūvį. Balandžio mėnesį Kauno klinikose ieškovei konstatuotas ir kairės kojos kelio sąnario patempimas.

Teismui Laura T. tvirtino, kad dėl „Norfos“ darbuotojų elgesio ir prekybos centro patalpų nepriežiūros, higienos normų nesilaikymo ji patyrė nemalonius pojūčius, skausmą, dvasinį sukrėtimą, nerimą, nemigą. Iš „Norfos mažmenos“ moteris prašė priteisti 1500 Eur neturtinei žalai atlyginti ir padengti bylinėjimosi išlaidas – 450 Eur. Moterį gynė Tauragės advokatas Piotras Orlovas.

Kaltės nepripažįsta

Bendrovė „Norfos mažmena“ su Lauros T. ieškiniu nesutiko ir teismui atsiliepime nurodė, kad vaikas parduotuvėje apsivėmė maždaug 7–8 min. iki Laurai T. paslystant.

Tai esą leidžia daryti išvadą, kad „Norfos“ darbuotojų veiksmuose negalima įžvelgti aplaidumo ar nerūpestingumo. Prekybos centro darbuotojai moterį esą pakvietė į apsaugos darbuotojo patalpą, kad ji galėtų apsivalyti.

Anot prekybos centro atstovų, valytoja Laurai T. ateinant į parduotuvę jau ėjo „atsivaryti“ patalpų valymo mašinos.

Ieškovės reikalaujama 1500 Eur neturtinės žalos suma prekybos centrui pasirodė per didelė, esą ji realiai neatspindi moters patirtų neigiamų padarinių masto. Beje, prekybos tinklas advokatui šioje byloje už paslaugas atseikėjo 900 eurų.

Ieškinio nesumažino

„Atsakovas UAB „Norfos mažmena“ savo neveikimu elgėsi nerūpestingai, neatidžiai, neužtikrino patalpų švaros ir tai yra neginčytinas faktas. Ieškovė tikėtinai nebūtų paslydusi ant sausų švarių grindų. UAB „Norfos mažmena“ pažeidė savo, kaip statinio savininkės (teisėtos valdytojos), pareigą prižiūrėti statinį taip, kad kitiems nebūtų padaryta žalos, pažeidė pareigą elgtis atidžiai ir rūpestingai.

Lankytojų saugumas prekybos centre nebuvo užtikrintas, priterštos grindys nebuvo laiku ir tinkamai išvalytos“, – tokį verdiktą paskelbė Tauragės apylinkės teismas.

Įvertindamas neturtinę žalą teismas atsižvelgė ir į tai, kad buvo apribotos ieškovės bendravimo galimybės, nes siekdama sumažinti jaučiamą skausmą moteris buvo priversta daugiau laiko praleisti gulėdama, todėl kūdikiu turėjo rūpintis vyras. Lauros T. prašoma priteisti 1500 Eur neturtinė žala teismui nepasirodė per didelė ir neprotinga.

Tauragės rajono apylinkės teismo sprendimu „Norfos mažmena“ Laurai T. turės atlyginti jos prašomą neturtinę žalą ir bylinėjimosi išlaidas, taip pat sumokėti bylinėjimosi išlaidas valstybei.

Svarstys, ar sprendimą skųsti
Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

UAB „Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad bendrovės atstovai dar nėra susipažinę su teismo sprendimo turiniu.

– Kai susipažinsime su teismo sprendimo argumentais, motyvacija, tuomet ir priimsime kažkokį sprendimą, – sakė D. Ryliškis.

Bylą nagrinėjusi Tauragės rajono apylinkės teismo teisėja Gražina Gudžiūnienė „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad Tauragėje tai pirmoji tokio pobūdžio byla, kai pirkėjas apskundžia prekybos centrą. Teisėjos žiniomis, visoje šalyje tokių bylų vos kelios.